Акценти
Начало / Култура / 30-те Лауреатски дни „Катя Попова” вече имат своето явление

30-те Лауреатски дни „Катя Попова” вече имат своето явление

Четвъртата концертна вечер на Лауреатски дни „Катя Попова” срещна публиката с трима великолепни млади инструменталисти, с награди от престижните конкурси „Кралица Елизабет“, „Ференц Лист’, Лицен – Австрия.

Солисти на Плевенска филхармония бяха Латица Анич (Хърватия) – виолончело, Виталий Писаренко (Русия) – пиано, Алексей Семененко (Украйна) – цигулка. На диригентския пулт застана Маестро Богуслав Давидов (Полша), с богата кариера по световните сцени.

Всяко от изпълненията на младите изпълнители беше последвано от изпълнение на бис.

img_4875laureatski-dni

Името, което със сигурност ще се запомни от тази вечер, е това на цигуларя Алексей Семененко, който със сигурност е явлението на тазгодишния фестивал „Катя Попова”. Младият украинец поднесе брилянтно изпълнение на Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски. А цигулката – Страдивариус от 1699 г., в неговите виртуозни ръце наистина беше омагьосваща. „Да свириш на такава цигулка е лесно да изразиш себе си. Тя има невероятна дълбочина и проекция на звука”, обясни младият виртуоз, който през 2015 г. триумфира в конкурса „Кралица Елизабет” – Белгия, където печели Втора награда.

img_4901laureatski-dni

„Чудесно е, когато в един сравнително по-малък град има фестивал от такъв мащаб като Лауреатски дни „Катя Попова”, който да привлече много публика в залата, която идва да слуша класическа музика и артисти от такъв ранг”, сподели диригентът Богуслав Давидов. Той адмирира идеята да се канят като солисти млади изпълнители, които привличат млада публика в залите.

img_4877laureatski-dni

img_4918laureatski-dni

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...