Акценти
Начало / Общество / Хлябовете за празничните трапези по Коледа са посветени на дома

Хлябовете за празничните трапези по Коледа са посветени на дома

Характерно за хлябовете, които присъстват на празничните трапези от Игнажден до Нова година, е, че са посветени на дома – на нивата, стоката, лозето.

Хлябът, който се приготвя за трапезата на Бъдни вечер, се нарича Боговица, разказа етнологът Миглена Николова от Регионалния исторически музей в Плевен. Според традицията той е с пластична украса кръст, кръг, който символизира слънцето, и с цветя. Характерно за него е, че в средата е белязан с просфорен печат.

Боговицата се разчупва на Бъдни вечер от стопанина на дома. Той вдига питата над главата си и сsn851808 благословия я разчупва. Първото парче от питата е за добруването на дома, затова се слага под иконата – пазителка на дома. Парче хляб получава всеки от семейството за здраве и благополучие. „Месят се и хлябове, които са посветени на нивата, стоката, лозето. С богата пластична украса от тестени топчета и прътчета, те изобразяват кошарата с овцете, нивата, лозето, стопанина и кучето-пазач. Известни са с наименованията – кошара, харман, бъчва”, разказа етнологът.  От същото тесто се пекат малки колачета (кравайчета). Те ще са дар за коледарите, които обикалят домовете след полунощ на Бъдни вечер. Момата в семейството приготвя кравай, който дарява на своя избраник, дошъл с коледарите. Коледуването свършва в зори на Коледа, след като са обходени всички къщи в селището.

Обредният хляб за новогодишната трапеза е кръгъл, като Слънцето, на „ябълки”, които народа свързва с плодовитостта. Той пак се разчупва от стопанина на дома, но сега той нарича и благославя да расте високо нивата, да е пълен хамбара. Характерно е, че първият залък от него момите слагат под възглавницата си, вярвайки, че когото сънуват за него ще се омъжат, обясни Миглена Николова. В центъра на обредната трапеза е витата баница с късмети – белязани пръчици от черница, круша или дрян. Те са наречени на нивата, лозето, животните, дома. В нея е поставена пара, която е късметът и богатството на къщата. Тази пара се запазва до следващия Васильовден – да не излиза „берекета от къщи”.

С каден хляб и зърно от паницата, на сутринта, стопанката захранва добитъка и кокошките, за да се множат.

Най-характерният обичай за Нова година е сурвакането, което се чака от всички с нетърпение. Всички вярват, че сурвакарската благословия за здраве и плодородие през годината, ще се сбъдне.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...