Акценти
Начало / Образование / Ученици от ПГ по туризъм бяха евродепутати в Страсбург за един ден

Ученици от ПГ по туризъм бяха евродепутати в Страсбург за един ден

kkkk

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Плевен бяха евродепутати в Страсбург за един ден. Това стана възможно, благодарение на финалния етап на състезанието „Евроскола“, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП). Плевенчани се класират за участие в престижния форум през октомври 2013 г. Програмата „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език.  От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености.

zx450y250_776006

Паметният ден, в който тейнейджърите се превъплътиха в евродепутати, беше 20 февруари, информира за infopleven Лидия Филипова, учителка по български език и литература в плевенската Професионална гимназия по туризъм и ръководител на отбора. От 8 до 18 часа тийнейджърите са в работна среда, общуват, презентират проекти и идеи. 22 държави изпращат най-добрите си състезатели на тази отговорна и полезна среща. Отборите са по 24 ученика – толкова са и плевенчаните (от 8 до 12 клас). На първото заседание посоченият от всеки екип говорител го представя на език, различен от майчиния му.

Сред отборите има представители на частни езикови гимназии и на елитни училища, които готвят учениците си за политици. „Това ставаше ясно дори от жестовете, мимиките, поведението, стойката”, коментира Филипова. Тя оценява реално представянето на своите възпитаници и смята, че то е било на много добро ниво. На подобно мнение са и колегите й от ЕП, които споделят, че „екипът от България има много интересни идеи”, като визират проекта му „Свобода на медиите”.

Работният език на форума е английски, който не е бариера за плевенчани. За да достигнат до финалния етап на „Евроскола” в ЕП, те са преминали обучения във всички европейски институции в Брюксел, Люксембург и Страсбург, информира Филипова и добави, че по проекта работят от 2011 г. „Получихме покана от екипа на Хърватия да посетим страната им през есента. Преди това обаче – може би през май месец, ще посетим Букурещ, за да видят учениците атрактивната сграда на Парламента. Надяваме се отборът от Александрия по същото време да може да дойде в Букурещ, за да се срещнем с тях”, информира Филипова. И добави, че посещението на ЕП ще остави незабравим спомен у децата, които се убеждават на практика, че институциите извън България наистина работят.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...