Акценти
Начало / Общество / До средата на ноември площадът ще е с нови плочки

До средата на ноември площадът ще е с нови плочки

площад ремонт

Първият етап от мащабния проект на Общината  за реконструкция на пешеходната зона в Плевен вече се реализира. Започналият ремонт от площад „Свобода” /пред МОЛ-а/  ще продължи и ще обхване площад „Възраждане” и прилежащите му пешеходни пространства към Военен клуб и читалище „Съгласие”, и ще стигне до зала „Катя Попова”.  Според графика ремонтът на пешеходната зона между двата площада трябва да приключи през месец май. Плочките ще се подменят поетапно, за да се осигурява проходимост в зоната.  Площадът пред Мавзолея и прилежащите му пешеходни пространства трябва да бъдат готови до средата на месец ноември тази година, а целият проект приключва през януари 2015 г.  Общата стойност на проекта е за близо 5 млн. лв., от които 4 млн. 666 хил. лв. е безвъзмездна финансова помощ, а 245 000 лв. е собственото участие на Община Плевен.

В месеците до ноември предстои да бъде извършена реконструкция на близо 30 дка площ. В тях влизат близо 7 дка зелени площи и малко над 21 дка пешеходна зона. По проект е заложена пълна подмяна на плочките. Сегашните мраморни и керамични плочки ще бъдат подменени с така наречените „мити плочки”, които са с висока износоустойчивост и не се пързалят през зимата. Новото покритие ще е в три цвята – светло сив, антрацит и охра. Предвижда се монтаж на нови пейки, кошчета за боклук, около съществуващите дървета ще бъдат оформени пясъчни площи, предвижда се също и засаждане на нови дървесни видове, като ще се продължи зеленият  тунел, идващ от зала „Катя Попова” и ще се свърже с този до фонтаните. Така ще бъде намалена малко площта на централния площад за сметка на повече зеленина и прохлада през горещите летни месеци.

По проект е включено и изграждането на подход към паметника на Васил Левски пред зала „Катя Попова”. Ще бъде извършен основен ремонт и реконструкция на хидроизолация, настилки, облицовки и инсталации на големия фонтан, който е с площ 840 кв.м., включително саниране на машинната зала, която е близо 480 кв.м.

Започналият ремонт е първият етап от по-мащабния проект за реконструкция на цялата пешеходна зона в центъра на Плевен. Втория етап включва реконструкция на Каскадата и Градската градина. Като тук най-важно е да бъде осигурен резервен източник на вода за захранване на каскадата, която досега е работила с  питиейна вода. В момента сметките за изразходваната за каскадата и фонтаните вода е между 20 и 25 хил. лв. месечно, а когато през горещите летни месеци съоръжението е с удължено работно време, сметките са стигали и до 50 хил. лв. Сондажът, който беше направен пред сградата на Централна поща ще бъде използван за поливане на зелените площи в центъра на града, които по проект ще бъдат увеличени с 2 дка, обясни преди месец кметът проф. Димитър Стойков.

Третият етап на реконструкцията ще обхване района от площад „Свобода” до Драматичния театър и четвъртият етап е площад „Стамболов” със Старата главна. Като идеята  е при ремонта да бъде възстановена връзката между бул. „Димитър Константинов” и ул. „Дойран”, но със подлез под площад „Стамболов”, за да бъде запазена пешеходната зона. По предварителен разчет за изграждането му ще са необходими около 10-15 млн.лв.

Първият етап от ремонта се извършва от консорциум  „Гарант строй”, което включва две фирми – една от Шумен и една от Варна. Като шуменската фирма е  извършила ремонтът на централната градска част в  Шумен, работила е в село Завет и други по-малки селища.

площад ремонт
Информационната табела за обекта е сложена на загражденията до читалище „Съгласие“

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...