Акценти
Начало / Здравеопазване / Успешни урологични робот-асистирани операции извършиха в още една плевенска болница

Успешни урологични робот-асистирани операции извършиха в още една плевенска болница

Екипът на доц. д-р Николай Колев извърши първите три успешни робот-асистирани операции  в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен на пациенти с карцином на простатната жлеза, прилагайки натрупания деветгодишен опит в урологичната роботизирана хирургия. Пациентите вече са изписани в максимално кратък срок, с нормална възможност за уриниране (микция). През следващите седмици са планувани за операция още трима пациенти.

До момента за период от 9 години доцент д-р Николай Колев и неговият екип имат извършени общо над 100 операции с роботизираната система Да Винчи. Първата робот-асистирана радикална простатектомия, извършена от български екип, е осъществена на 03.10.2011 г. под ръководството на доц. д-р Николай Колев като хирург на конзола. С това се дава официален старт на развитието на роботизираната хирургия в урологията в България и започва изграждането на първия български урологичен екип за работа с роботизираната система. В УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен хирурзите в урологичния екип са трима: доц. Николай Колев, д.м. – хирург на конзола, д-р Боян Атанасов и д-р Александър Ванов.

Доцент Николай Колев описва предимствата на този тип хирургия с робота от последно поколение Да Винчи така: „Основните предимства са отличната видимост при голямо увеличение на фини структури, лесната работа с прецизни инструменти. Инструментите могат да се огъват и завъртат с много по-голяма гъвкавост от човешката китка. Те имат 7-осева подвижност, което позволява извършване на прецизна тъканна дисекция и различни методи на вътрешни шевове, дори при много сложни случаи и труден достъп до оперативното поле. При операции за простатен карцином това дава възможност за пълно запазване на нервните снопове, вследствие на което и възможност за нормална микцията и потентност на пациентите. Роботизираната хирургия предлага по-малка кръвозагуба, по-къс болничен престой, по-ниско ниво на следоперативната болка, по-ниска честота на усложненията и по-бързо възстановяване в сравнение с отворените операции“.

Системата позволява на хирурга да оперира с повишена сръчност и прецизност, които са особено важни при нервосъхраняващата радикална простатектомия.

Доцент Колев посочи, че в САЩ над 90% от операциите за простатен карцином се извършват с роботизирана система Да Винчи, подобен е процентът и при карцином на бъбрека. Във водещите европейски държави този процент е около 70%, а в България –  около 50%. Годишно в целия свят се правят по 5 милиона операции с робота da Vinci.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...