Акценти
Начало / Култура / Усещане за Парцалев

Усещане за Парцалев

Макар и сериозен, само с появяването си Георги Парцалев предизвикваше усмивка в публиката. Типични мустачки и специфичен говор, незабравим артист и уникален талант – каквото и да се каже за Парцалев, няма да е достатъчно.

Има едно място в България обаче, на което духът на великия артист може ясно да се усети – това е къщата-музей на името му в родния му град Левски.

Семпла бяла сграда на два етажа е приютила мебели, дребни вещи, сувенири, сценични костюми, икони, подарявани на Георги Парцалев или купувани от него. Първоначално къщата, която е точно до сградата на местната администрация, е дадена от Община Левски за картинна галерия. Артистът гостува в родния си град на 60-годишния си юбилей и изразява желание да има негов музей. След неговата смърт майка му изпълнява това негово желание, тогава са оформени и документите по дарението, разказва уредникът на музея Маруся Панайотова.

През цялото време в София Парцалев е живял в общинско жилище, всичко което приживе е обещал да дари, по-късно е пренесено и подредено в музея в Левски. Портретът, който посреща посетителите, е рисуван от Борис Грудев. От над 120-те купувани и подарявани на Парцалев икони са изложени само 12, останалите се съхраняват на друго място. Голяма част от тях се нуждаят от реставрация, което обаче е непосилно за възможностите на музея.

В една от стаите оживяват моменти от филма “13-тата годеница на принца”. Зад витрина е изложен синия царски халат, който Парцалев облича като царя на Каленби. Тук е и комплектът огледало и писалище с няколко стола с инкрустация от седеф, снимано във филма. Парцалев толкова го харесва, че след края на снимките го откупува от киноцентъра.

В музея се пазят мъжки сака, за които обаче не се знае с кое в коя роля е играл, има оригинален грамофон, чиято фуния липсва, огромни кристални огледала, самовари на жарава. Мебелите са от 19 век – масивни и тежки, купувани от антиквариати. Впечатление прави бюфет стил ампир с голяма колекционерска стойност – ръчна дърворезба със сложни сюжети и с мраморни плотове. Всички части и елементи са сглобени и залепени без употребата на нито един пирон, обяснява Маруся Панайотова.

В музея идват както хора по единично, така и групи от цялата страна. А паметта за Парцалев се пази – колективните посещения на малчугани от града и община Левски тук започват още от детската градина.

Тази година за 8-ми пореден път се проведе и фестивал – празници на изкуствата на името на Георги Парцалев. В програмата е включено организиране на изложба в картинната галерия, а всеки предиобед в продължение на седмица в салона на читалището има прожекции на филми с участието на Парцалев. Гости на Левски и местни могат и да се срещнат с актьори, които са му партнирали, и да разговарят с тях.

А на 30 октомври домакините очакват отново най-близката приятелка на комика – актрисата Латинка Петрова. Приятели и почитатели ще си спомнят за Георги Парцалев, който ни напусна на тази дата преди 23 години.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...