Акценти
Начало / Култура / С унгарска фотоизложба откриха обновената зала на ХГ“Илия Бешков“

С унгарска фотоизложба откриха обновената зала на ХГ“Илия Бешков“

DSCN3200

С медитативната фотоизложба „3х3 52 486” на световноизвестния фотограф Атила Лорант откриха обновената експозиционна зала на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен. Събитието се реализира съвместно с Унгарския културен институт в София.

Атила Лорант започва кариерата си като художник. В последствие се насочва към документалните филми и фотографията. Изследва далечните народи и изчезващите култури и е известен с работата си за списанията The Explorer, National Geographic, Greenpeece, OPAN, WWF. Основател е на фондацията за изчезващи култури Disappearing Cultures Fondation.

Гостуващата в Плевен експозиция е наречена „3х3 52 486”, тъй като композициите от фотографиите са подредени в 3х3 матрици – общо 9. Следващите цифри обясняват, че фотографиите са направени през 52-те седмици на годината. Фотодневникът заедно с 18 „самостоятелни” творби, допълващи 52-те композиции, съдържа общо 486 фотографии.

DSCN3199

Мозаичната енциклопедия-дневник, озаглавена 3х3, е личен проект, лична изповед. Той е медитативно изброяване на визуалните елементи, емоции и мисли, повлияли живота му. Авторът преживява дълбока лична драма – заболяване, по време на което си обещава да прави всяка снимка, все едно е последната в живота му. За щастие успява да преодолее болестта и да продължи напред прероден и обновен.

Атила Лорант се занимава с фотография от 10 години, пише, публикува, режисира филми. Най-ранните му кадри показват живота на народите, говорещи езика суахили в Източна Африка, след това експедициите му продължават в Андите и региона на Амазонка, където живее 3 години. Посещава над 17 племена, някои от които за първи път документирани от фотограф. Заснема погребалните церемонии в Индонезия, както и осемте сезона на шведските, норвежките и сибирските пастири. Посещава Либия, Судан и Египет, като върви по стъпките на известния изследовател на Африка граф Ласло Алмаши, а през юли и август 2009 г. работи в експедицията „Тордаи” в Конго.

DSCN3182.JPG1

Един от най-важните му проекти в рамките на основаната от него Фондация „Изчезващи култури” се занимава с фотодокументирането на туземните народи. Той е първият унгарец, чиято книга с текстове и снимки издава Националното географско дружество National Geographic Society.

Изложбата в Плевен беше открита от директора на художествената галерия Мирослав Минчев и началника на отдел „Образование и култура“ в общината Йонита Иванова. Директорът на Унгарския културен институт Тошо Дончев в София не присъства на културното събитие, тъй като по същото време в София е бил ангажиран с инициативи във връзка с националния празник на Унгария. На 23 октомври 1956 година студенти излизат по улиците на Будапеща, за да се противопоставят на съветската окупация. Бунтовете са смазани безславно на 4 ноември, близо 25 хиляди са убити.

„Тогава  българският поет Йордан Русков отваря сърцето си и пише стихотворението Зов за свобода. За смелостта си той е осъден на 7 години затвор. В паметния за унгарците ден 23 октомври в София откриха неговата паметна плоча унгарският посланик у нас Андраш Клейни и президентът Петър Стоянов“, информира Антония Караиванова, главен уредник на ХГ“Илия Бешков“, която приветства повода за отсъствието на официалните лица от Плевен. Автор на плочата е Огнян Кожухаров, чиято изложба плевенчани видяха миналата година.

 

 

 

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...