Акценти
Начало / Общество / Специалисти по проект за синдрома на Даун си дават среща в Плевен

Специалисти по проект за синдрома на Даун си дават среща в Плевен

Специалисти от Гърция, Унгария и България се срещат в Плевен в рамките на втората координационна работна среща по проект „Реинвестиране на експертни знания и опит за професионалното обучение за педагози и родители на деца със Синдром на Даун”. Днес екипите са в Помощното училище „П. Р. Славейков”, а утре ще имат работна среща в Българо-германският център за професионално обучение.

По проекта се работи в рамките на програма „Учене през целия живот”, участват консорциум от шест организации от три европейски държави като координатор е гръцкия Център за семейна и детска грижа. Българските партньори са Българо-германският център за професионално обучение в Плевен като обучаваща организация и Помощното училище като специалист в областта на работата с деца със специални образователни потребности.

Първият етап на проекта е включил проучване на нуждите както на професионалистите, така и на родители и роднини на деца със синдром на Даун. В хода на срещите е станало ясно, че общите моменти в отделните страни по проблема са сходни като се визира преди всичко отношението на държавата, включително и към новородените с този синдром.

Проведени са и редица проучвания като са обхванати всички 21 души от региона на Плевен, които са на възраст до 40 години и синдром на Даун. Целта на проекта е да се създаде дигитален инструмент за обучение. Той ще е в помощ както на родители и близки на хора с това заболяване, така и от обучаващи институции, които полагат грижи за хора със синдрома на Даун. Такъв инструмент вече е създаден, но предстои обмяна на гръцкия опит в България и в Унгария, за да може съдържанието му да се ползва и в тези държави.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...