Акценти
Начало / Икономика / Проектът за предотвратяване на наводнения в Белене – към финал

Проектът за предотвратяване на наводнения в Белене – към финал

Община Белене почти финализира своя проект „Мерки за предотвратяване на наводнения в гр. Белене”, който се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”. Всички дейности по изпълнение на строителството са приключили в срок, а Държавна приемателна комисия е приела обекта и вече има издадено разрешение за ползване на Дирекцията за национален строителен контрол, уточни Маргарита Перникова, гл. експерт „Международно сътрудничество” в Община Белене.

С дейностите беше извършено отнемане на неравности по десния бряг на река Дунав, тампониране на неизползван канализационен колектор за отвеждане на дъждовни води на града. Освен това, бяха надградени два ниски подхода към реката и 750 метра дига в долния североизточен район на Белене, който е потенциално опасен от заливане при високи води на Дунав. Бяха поставени и 368 броя габиони.

Ще припомним, че целта на проекта беше чрез реконструкция и ремонт на част от съществуващата инфраструктура да се предотвратят рисковете и щетите за здравето, живота и имуществото на населението, предизвикани от наводнения в североизточната и централна част на Белене. Така, както е видно в настоящият момент, се избягва опасността от заливане на крайречните квартали в тези части на града.

Договорът беше подписан на 1 юни 2011 год., откриването на строителната площадка се състоя на 23 ноември 2012 год., а дейностите трябва да приключат в края на месец май тази година.

Общата стойност на проекта е 591 334,90лв., в това число от Европейския фонд за регионално развитие 443 134,19 лева и съфинансиране от националния бюджет 52 133,40 лева. За успешното изпълнение на проекта Община Белене осигури собствени средства в размер на 96 066 лева.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...