Акценти
Начало / Общество / Седем момченца и единадесет момиченца са намерили приемните си родители

Седем момченца и единадесет момиченца са намерили приемните си родители

Осемнадесет са децата, намерили приемните си родители в Община Плевен от началото на проекта “И аз имам семейство” до момента, това съобщи администраторът на проекта Габриела Мичева. Четири от тях са децата с увреждания като едното е със 100% ТЕЛК, десет пък са бебетата на възраст до 3 годинки.

От 10 март 2012 год. до момента имат 35 кандидати за приемни семейства. А се оказва, че общината е първенец в национален мащаб – както по брой на кандидати, така и по одобрени за приемни родители и по брой настанени малчугани. Услугата е развита най-вече в Ясен, в Славяново, в Плевен, както и в Брестовец, където има настанени за отглеждане бебета – близнаци.

Според Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” Плевен, проектът в Община Плевен се реализира много успешно. “Това е професионална приемна грижа в интерес на детето, в много случаи се действа екстремно, за да не престоява то дълго време в институция. Дано стигнем до момента, в който да имаме приемни семейства, а да нямаме деца, които да настаняваме в тях. Което при нас трудно ще се случи, защото на наша територия имаме много институции”, сподели Хорозова. Тя подчерта и че до момента няма нито едно заличено приемно семейство заради несправяне със задълженията си като такива.

Опита си като приемен родител сподели и Поля Иванова. В процеса на привикване към новата действителност с дете от институция, тя разказа, че на нея й е било по-лесно. “На мен ми беше по-лесно да опозная и свикна с детето, отколкото на другите приемни родители, защото този път аз съм го минала вече веднъж – моето собствено дете е от институция. Донякъде бях подготвена за това, което ме очаква, при все, че всяко дете е различно и спецификата е различна. Детето, на което съм приемен родител, е с увреждане, което вече израства и може да се каже, че се развива много добре”, разказа Поля. Тя обяви и че получава помощ и подкрепа както от екипа на проекта, така и от семейството и приятелите си. Още повече, че част от познатите й, престрашили се след нейния пример, също са изявили желание да бъдат обучени и да станат приемни родители.

По думите на директора на дирекция „Европроекти” в Община Плевен Дикран Ованесян, е направено всичко възможно, за да се разшири обхвата на проекта, той да излезе извън рамките на общината и да стане регионален. Още повече, че такива са и намеренията на оперативните програми в следващия програмен период. “Направили сме вече предварителните стъпки с останалите общини в Плевенска област, останалото ще е просто въпрос на време и чисто административно решение”, уточни Ованесян.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...