Акценти
Начало / Здравеопазване / На контрола на астмата е посветен тазгодишният световен ден за борба със заболяването

На контрола на астмата е посветен тазгодишният световен ден за борба със заболяването

„Ти можеш да контролираш своята астма” е мотото на Световния ден на астмата, който ще бъде отбелязан днес, 7 май. Събитието се отбелязва всяка година по идея на Глобалната инициатива за астма с цел подобряване на информираността на обществото за заболяването и на грижите, полагани за пациентите.

В днешния ден ще бъдат организирани редица инициативи, които ще насочат вниманието на хората върху това, че астмата е заболяване, което може да бъде контролирано чрез правилен подход и лечение.

На специални пунктове днес ще се извършва безплатно измерване на дишането. Желаещите ще могат да проверят белодробната си функция, а също да получат информация за заболяването и за центровете, където могат да получат висококвалифицирана медицинска помощ.

Акцент в тазгодишната кампания е призивът 7 май да бъде обявен за Ден без автомобили. Причината е, че замърсяването на въздуха е основна причина за масовата алергизация в детска възраст в България, което е предпоставка за развитие на астма.

Боледуващите от бронхиална астма в България са 9%, като съотношението деца/възрастни е 2:1. За съжаление, само около 40 000 души получават инхалаторни лекарства за лечение на астма от НЗОК , които са безплатни за пациентите. В пъти повече са боледуващите от болести, предшестващи или съпътстващи астмата – алергичен ринит и риносинузит, лекарствена алергия и др.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...