Акценти
Начало / Икономика / Румен Петков: Според експерти България ще трябва да унищожи между 250-300 хиляди свине заради АЧС

Румен Петков: Според експерти България ще трябва да унищожи между 250-300 хиляди свине заради АЧС

Иван Костов и Сергей Станишев носят лична вина за тази грозна перспектива

Лидерът на ПП АБВ – Румен Петков, обвини лично Иван Костов и Сергей Станишев, които като министър-председатели носят основната вина днес страната ни да не може да предприеме адекватни мерки за противопоставяне на масови заболявания сред животните. Румен Петков заяви това днес на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен.

Склонни сме да забравяме престъпленията, извършени от предишни правителства и по тази причина днес не можем да дадем обяснения за ситуацията в цялост, отбеляза Петков. По думите му, вината на Иван Костов и на неговото правителство е, че са ликвидирали екарисажите в страната, което е сериозна предпоставка за разпространение на масови заболявания, тъй като вътрешности на животни не се изгарят, а се изхвърлят направо на бунището.

Вторият голям проблем е пропускът на Сергей Станишев страната ни да усвои 18 милиона евро, отпуснати безвъзмездно по програма ФАР, за изграждане на екарисаж от последно поколение. Сергей Станишев като министър-председател „проспа“ тази възможност и през 2009 г. парите бяха върнати обратно в програма ФАР. България остана без голям екарисаж.

По думите на Румен Петков, който се позова на мнението на специалисти, екарисажите, които имаме в момента, не могат да унищожат повече от 20-30 хиляди птици, защото са малки. Прогнозата, която нашите експерти дават е, че настоящото бедствие с Африканската чума по свинете, може да доведе до задължението България да ликвидира между 250-300 хиляди свине, след което ще бъде нужно десетилетие за възстановяване, подчерта Петков.

Сегашните управляващи са отговорни затова, че не са взели необходимите мерки за ограничаване на популацията на дивите прасета, за което от АБВ настоявали още от есента на миналата година.  Според Петков в страната в момента няма ефективна идентификация на животните от личните стопанства, т.нар. „заден двор”. От дълго време от АБВ настояваме да бъде възстановена Националната ветеринарно-медицинска служба, която да поеме тази идентификация, но без резултат, каза Румен Петков. Като сериозен проблем той отбеляза и факта, че в момента в страната има недостиг на ветеринарни лекари и поради тази причина в ¼ от общините няма постоянно ветеринар, тъй като един обслужва по 2-3 общини.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...