Акценти
Начало / Икономика / Проф. Мирослав Иванов: Не е изключено да загубим едно национално богатство – българското грозде

Проф. Мирослав Иванов: Не е изключено да загубим едно национално богатство – българското грозде

Не е изключено в бъдеще да изгубим това национално богатство – българските сортове грозде, тъй като няма целево финансиране на генофондовете при трайните насаждения. Това е мнението на проф. Мирослав Иванов, завеждащ отдел „Селекция, винарство и химия” към Института по лозарство и винарство в Плевен.

Според него проблемът се задълбочава и от това, че от една страна няма национална стратегия за реализация на продукцията, произведена в България,а от друга – няма браншова организация, която да постави проблема пред държавните институции, за да се намери начин да се изкупува и да се предлага на пазара родна продукция. „А българското грозде е с по-високо качество от това, което се внася от чужбина”, категоричен е специалистът.

Проф. Иванов припомни, че миналата година гроздето се е изкупувало на безценица. „Ако има браншова организация, която да определи минимална цена, вече ще са други нещата. Ако трябва, държавата ще подпомогне производителите, но да се балансира една цена, която да защитава хората от този отрасъл”, смята той. Затова специалисти в бранша вече втора поредна година правят опит за създаване на такава организация.

По думите на проф. Иванов, пазарът се подбива от монополистите, които имат собствени лозови насаждения и изкупуват продукцията на други производители на безценица. „Цената на виненото грозде не е променяна от десетилетия. Предлагат 40-50 стотинки за килограм грозде, след приспадане на разходите не остава почти никаква печалба за производителите”, коментира проф. Иванов.

Тази година лозарите от региона очакват добра реколта на винено грозде. Интензивните валежи по време на цъфтежа на лозите с десертно грозде, не са се отразили благоприятно за добива. Но в момента има много добри условия за високо качество на винените сортове грозде. „Тази температурна амплитуда – хладни нощи и високи дневни температури, индуцира интензивно захаронатрупване. Някои стопани до дни ще започнат кампания, особено тези, които отглеждат ранни бели винени сортове. Да се надяваме, че времето ще задържи такова и ще имаме хубава продукция на винено грозде за хубави вина”, обясни проф. Мирослав Иванов.

От селекцията на ИЛВ – Плевен, хит сред винените сортове е „Кайлъшки рубин” – червен, отличен със златен медал на изложението „Агра” в направление нови сортове. Сред десертните сортове препоръчват „Гарант“ и „Милана“, които са устойчиви на ниски температури и на мана. Тези сортове, наред с най-добрите родни селекции, бяха показани на изложба по време на традиционния за плевенския институт открит ден.

Еталони в десертното грозде показа изложба в ИЛВ-Плевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...