Акценти
Начало / Икономика / Еталони в десертното грозде показа изложба в ИЛВ – Плевен

Еталони в десертното грозде показа изложба в ИЛВ – Плевен

Днес в Института по лозарство и винарство в Плевен се проведе традиционният Открит ден на десертното и виненото грозде. Част от събитието е изложбата, която представя българската селекция в областта на лозарството. Посетителите можеха да опитат 37 сорта грозде, от които 29 десетрни и 8 винени.

В изложбата сме подбрали сортове, които са в консумативна зрялост и могат да се опитат с удоволствие, обясни проф. Мирослав Иванов, завеждат отдел „Селекция, винарство и химия” към ИЛВ – Плевен.

„Колкото е по-голям гроздът, колкото са по-едри зърната, толкова сортът е по-атрактивен и грабва окото. Съчетано с  отлични вкусови качества, сортът става съвършен. Една голяма част от представените проби в изложбата са именно такива и могат да се нарекат еталони в десертното гроздопроизводство”, подчерта проф. Иванов.

Той изтъкна, че българската селекция в областта на лозарството е създала доста такива еталони, но за съжаление гроздето от тях не стига до крайния потребител. Причината е, че все повече българинът консумира вносно грозде, което няма нищо общо с органолептичните качества на българските сортове. „А уникалността на българското грозде, което с основание се нарича царят на плодовете, е резултат от специфичните почвено-климатични условия, при които се отглежда”, подчерта опитният селекционер.

В изложбата Институтът по лозарство и винарство – Плевен, участва с два нови сорта десертно грозде, които през тази есен ще бъдат патентовани. Представени са също някои хибридни форми и чужди сортове, които се изпитват при нашите почвено-климатични условия.

Това е едно национално богатство, което все по-трудно съхраняваме, тъй като няма целево финансиране на генофондовете в трайните насаждения, обърна внимание проф. Иванов. Затова на срещата на специалисти и производители от страната, съпътстваща изложбата, един от разглежданите въпроси е създаване на браншова организация, която да защитава интересите на българските гроздопроизводители.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...