Акценти
Начало / Общество / Приемат документи за услугата „личен асистент”

Приемат документи за услугата „личен асистент”

Община Плевен
Документи за услугата „личен асистент” могат да се подават от 11 до 15 ноември в Общинския домашен социален патронаж, който се намира на ул. „Сан Стефано” 1 в Плевен, информират от общината. За ползватели могат да кандидатстват хора с трайни увреждания, нуждаещи се от постоянна грижа. Те трябва да отговарят на следните условия: лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ;лица с 90 на сто и над 90 на сто  трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, без чужда помощ, както и лица с по-нисък процент на трайно увреждане – с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите. Услугата е предназначена и за деца на възраст до 16 години с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 години, с 50 на сто, и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ или с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите.
В проект „Подкрепа за достоен живот” не могат да бъдат включвани лица, които към момента ползват социални услуги в домашна среда по Национална програма „Асистенти на хора с увреждания” или по други проекти/програми. Оценката на потребностите на кандидат-потребителите ще бъде извършена от оторизирани служители на Дирекция „Социално подпомагане“- Плевен. Кандидат-потребителите на услугата имат право да договорят със съответния социален служител месечния си бюджет в рамките до 120 ч. месечно. Това им право е гарантирано. Одобрените потребители ползват услугата безплатно.
За лични асистенти по проекта могат да кандидатстват лица в трудоспособна възраст, които са безработни (с регистрация в „Бюрото по труда”), трудово заети лица – наети или самонаети, които  могат да извършват допълнителен почасов труд (не повече от 6 часа дневно в работни дни) и неактивни лица (студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране – в трудоспособна възраст), които  могат да извършват допълнителен почасов труд. Работи се на трудов договор.
Проектът се финансира по ОП”Развитие на човешките ресурси”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...