Акценти
Начало / Здравеопазване / Лекарите излизат на национален протест, ако Здравната каса не плати изцяло заработеното от болниците

Лекарите излизат на национален протест, ако Здравната каса не плати изцяло заработеното от болниците

лекари протест

Ако до края на деня лекарите не получат уверение, че дейността на болниците за последните месеци от годината ще бъде заплатена в пълен размер, съсловието ще излезе на протест. Това е съобщила  прпед Дарик д-р Диана Чинарска от Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Към условията на лекарите са още финансирането на ин витро процедурите, интензивните грижи и ваксините да бъде върнато  към Здравното министерство, а не да се заплаща със средства от здравните ни вноски. При неизпълнение на това условие, протестни действия също ще има, е допълнила д-р Чинарска.

Лекарското недоволство беше породено от факта, че от месец септември Здравната каса започна да изплаща само 80 на сто от дейността на болниците заради липса на средства. На 1 ноември лекари в страната, включително и в Плевен, излязоха на половинчасов предупредителен проетст.

След разширения Национален съвет на БЛС, който се провежда днес, се очаква да се вземе решение ще предприемат ли лекарите протестни действия в национален мащаб, както и под каква форма ще протестират, ако не получат исканото уверение.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...