Начало / Образование / Представяне на професионалните умения  – иновативно, креативно и емоционално

Представяне на професионалните умения  – иновативно, креативно и емоционално

Националната програма на МОН  “Иновации в действие” дава възможност за обмен на идеи и иновативни училищни практики чрез посещение на място на учители и ученици в училища-партньори от цялата страна. Учители от различни области на знанието обединяват усилия и време за постигане на общи цели и мултиплициране на добрите иновационни практики. Основна цел на програмата е да развива креативното мислене   и да подкрепи обмена на добрите педагогически практики. Партньори на професионална гимназия по туризъм “Алеко Константинов”- град Плевен  в програмата са ПГ по икономика и туризъм  „Проф. Д-р Асен Златаров”-гр. Петрич и ПГ „Г. С. Раковски” гр. Костенец.


В периода  от 28 до 30 юни в Плевен  се осъществиха редица дейности  между екипите на трите училища –  интердисциплинарни уроци и демонстрации на примери за проектно-базирано иновативно обучение.

В първия ден на мобилността  гостите бяха приветствани в  ПГ по туризъм – Плевен от директора г-жа Малинка Маринова и се запознаха  с  обновената       материалната база и  текущите дейности по програма „Региони в разстеж”.

Учители и ученици от трите училища  участваха в   иновативен интердисциплинарен урок по математика, музика и изобразително изкуство на тема „Математика от бабиния скрин”- един своеобразен начин учениците да откриват видовете симетрия и еднаквости  в орнаментите, закодираните  посланията от  създателите на българската шевица. Учениците от 8 в клас,  специалност „Рекламна графика“ под  ръководството на Полина Борисова- преподавател по математика,  търсеха закономерностите  във фигурите и елементите в бродерията. Преподавателят по музика – Зорница Борисова, представи значението на символите и съчетанието на цветовете в отделните орнаменти, а в края на часа бяха напътствани от  Ваня Иванова  – преподавател по изобразително изкуство, да създадат  свои схеми на шевици. Вдъхновени от красотата на българското, урокът премина емоционално,  вълнуващо,  запомнящо се и завърши с традиционен северняшки танц, изпълнен от ученички от клуб по народни танци „Алеко пее и танцува” към ПГ по туризъм ”Ал. Константинов”. Участниците получиха за спомен книгоразделители,  избродирани ръчно с българска шевица от ученици на гимназията.

„Иновативният интердисциплинарен урок обърна представите ни за математиката, която се оказа в близки отношения с митологията и фолклора“, коментираха гостите по време на анализа на урока. Гости на събитието бяха г-жа Снежана Георгиева – старши експерт по организация  на средното образование в  Регионално управление  на образованието –  гр. Плевен  и г-жа  Таня Цветанова  – наш родител и колега по математика от ОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Плевен. Проведоха се  кръгла маса на тема „Иновациите – фактор за повишаване на професионалните умения и компетентности” и Уъркшоп с учениците от трите училища под наслов „Общуване с Усмивка” .  Младите хора се докоснаха до семейните и училищните ценности   и показаха  умения за работа в екип  чрез неформално общуване в позитивна образователна среда.  При посещението  на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”  бе изнесена беседа  от ученици  на ПГ по туризъм гр. Плевен  от специалност  „Екскурзоводско обслужване“, която  предизвика интерес и заслужени признания за добрата професионална подготовка.

Културната  програма включваше  посещение на Творителницата „О` Писменехъ”, където се запознаха с материалите и средствата, начините на писане преди откриване на хартията, производството на ръчна хартия и Гутенберговата преса.

 Иновацията  продължи с наблюдение на иновативен урок по професионална подготовка- „Прилагане на професионалния софтуер КЛОК  в обучението по хотелиерство”с участието на д-р Христо Христозов- ръководител ХВХ Консулт Проактивен Персонал, Председател на организационния комитет на международната конференция „Смарттуризъм“, член на борда на директорите на Lighthouse Golf&Spa Resor.

Гостите  се запознаха и с третото направление на  иновацията –  извънкласни дейности с деца със СОП, които се обучават  в Център за специални образователни потребности „ П .Р .Славейков” гр. Плевен.

 „За нас, колектива  на ПГ по туризъм „Алеко  Константинов”,  беше чест и удоволствие да бъдем домакини на НП „Иновации в действие“, а усмивките и ласкавите думи на колегите от Петрич и Костенец и техните възпитаници остават мил спомен завинаги. Според тях този път децата ни учиха как се обича, как се подкрепя, как се мечтае“, споделиха домакините от ПГ по туризъм.

Гостите харесаха нашия красив  и спокоен град. А  след посещението на Туристическия информационен център и  художествената  галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ споделиха:„Красив град, красиви хора, красив поглед напред към онова, което заслужаваме и искаме за България.“

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...