Акценти
Начало / Здравеопазване / По няколко проекта получи финансиране Регионалната здравна инспекция

По няколко проекта получи финансиране Регионалната здравна инспекция

Регионалната здравна инспекция в Плевен получи финансиране за реализирането на няколко дейности по “Национална програма за действие по околна среда и здраве”, информира д-р Ирина Джикова от инспекцията.

Едната от дейностите е във връзка с опазване на околната среда. По традиция институцията реализира проекта за използване на торбичките за многократна употреба с цел намаляване на замърсяването с найлонови торбички. Тази година чрез финансиране от Министерство на здравеопазването и Националната програма са изработени 300 такива торбички, предназначени за населението с цел хората да ги използват и да опазват Плевен.

Другата дейност, която е финансирана, е свързана отново с опазване живота и здравето на участниците в пътното движение. За тази цел са направени 300 ключодържатели с форма и цвят на светлоотразителна жилетка. “Искаме да стимулираме хората да се стараят да пресичат винаги на пешеходните пътеки и светофарите”, обясни д-р Джикова.

Изработен е и календар със снимки от реализирания от Регионалната здравна инспекция проект “Деца на пътя”. Той ще се раздава в училищата и детските градини, за да се напомни, че правилата за движение са важни и трябва да ги спазват както децата, така и родителите и всички ние.

Освен това, инспекцията е получила финансиране на проучване, резултатите от което ще се обобщят през следващата година. То е по-мащабно и обемно, а темата е за влиянието на шума върху здравето на учениците. “Изисква се повече време, а и сроковете на Министерство на здравеопазването не са до края на годината, така че се възползваме от това, за да го проведем по всички правила и да можем да отчетем максимално реални резултати”, уточни още д-р Джикова.

В проучването са обхванати 120 деца от прогимназия “Цветан Спасов” и ОУ “Йордан Йовков” в Плевен със съгласието и съдействието на Инспектората по образование и ръководствата на училищата. Няколко са дейностите, предвидени в проучването – измерване на проникващия шум в класните стаи, аудиометрично изследване на децата и евентуално агресивно поведение вследствие на проникващия шум, ако има такъв. Отчитайки това влияние, специалистите ще могат да отчетат доколко са ефективни мерките, които здравната инспекция препоръчва за намаляване нивата на шум и тези, които са реализирани от общината. Д-р Джикова напомни, че вече в продължение на няколко години насочено в тази област се предприемат мерки, особено за районите на училищата.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...