Акценти
Начало / Култура / Показаха редки и ценни книги от фонда на Регионалната библиотека

Показаха редки и ценни книги от фонда на Регионалната библиотека

Изложба от редки и ценни книги показва Регионална библиотека “Христо Смирненски” в Плевен, поводът е 1 ноември – Ден на народните будители.

Показани са 70 тома, сред които и някои старопечатни – произведения на самите народни будители, както и творби, посветени на тях, разказа Маргарита Борисова. Посетителите могат да видят изданието от 1841 год. на “Денница на новобългарското образование” на Васил Априлов, издадената през същата година “Български книжици”, както и излязлото малко по-късно “Допълнение към Денница”-та. Сред останалите по-интересни книги са “Исторически преглед на българската църква” на Марин Дринов, отпечатан в Цариград през 1869 год., някои първи издания на класиците Ботев и Вазов. Събраните съчинения на Любен Каравелов са издадени веднага след неговата смърт лично от Захари Стоянов и съпругата Наталия Каравелова в Русе през 1886 год. В изложбата може да се видят и неизвестни произведения на Ботев и Каравелов, отпечатани с помощта на дядо Паничков и едно ново Ботево писмо. Сборникът “Знаеш ли ти кои сме?” съдържа неиздавани и малко популярни фейлетони на Каравелов и Ботев.

Периодичният печат също има своето място – най-старият е “Цариградски вестник” от 1857 год., издания от 1872 год. на вестник “Свобода”, както и “Български орел” на Иван Богоров.

Колко точно са редките и ценни книги във фонда на Регионална библиотека “Христо Смирненски” не се знае, защото миналата година е получено много голямо дарение от Гимназията с преподаване на чужди езици, допълва Маргарита Борисова. Училището е наследник на Мъжката гимназия и има доста богат фонд издания, които в момента се преливат. Дарението е произведения на българските класици, художествена литература на чужди автори, цялото течение сборници Народни умотворения и много отраслова литература като особено богата е историческата литература.

От СОУ “Анастасия Димитрова” преди 3-4 години също е постъпило дарение, което е изцяло обработено и вече е във фонда на библиотеката. Със сигурност може да се каже, че над 3 000 са томовете ценни, редки издания и стари книги, препечатани преди 1945 год.

Специалните издания изискват и съхраняване при специални условия. В книгохранилищата на библиотеката има движещи се метални шкафове, които пазят книгите от прах, помещенията нямат и прозорци, за да не влиза пряка слънчева светлина. Те са снабдени с климатична инсталация, която се пуска всеки ден след като се измери влажността на въздуха. Така са създадени оптимално добри условия за опазване на неповторимото наследство от редки, ценни и старопечатни издания.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...