Акценти
Начало / Общество / Подемът в туризма в града е свързан с възобновени контакти с Русия и развитие на Улпия Ескус, смятат плевенчани

Подемът в туризма в града е свързан с възобновени контакти с Русия и развитие на Улпия Ескус, смятат плевенчани

Предложения как Плевен може да се превърне в развит европейски град дадоха плевенчани по време на дискусия  в рамките на  проекта „Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Плевен”.  На срещата присъстваха общественици, бизнесмени,  психолози, педагози, както и всички заинтересовани от бъдещето на града.

Чрез  въпроси към фокус групи, се коментираха теми, свързани с икономическото развитие на града и  инфраструктурата. Участниците изтъкнаха факта, че историческото минало на града и региона, са от огромно значение за развитие на туризма. За да има подем обаче, трябва да се работи активно с туроператорските фирми, за да се възродят контактите с Русия. Другата атрактивна туристическа дестинация, която трябва да се развива, е  Улпия Ескус. Дискутиран беше въпросът за изграждане на модерен СПА-център там.

Коментирана беше и възможността на територията на бившата Школа за запасни офицери да се изгради междуниверситетски кампус.

Участниците в дискусията изразиха мнение, че развитието на квартал „Дружба” изостава в сравнение с това на другия голям жилищен кlартал в Плевен – „Сторгозия”. Според тях проблемите не са свързани само с инфраструктурата, а произтичат от факта, че кварталът е малко изолиран и в него няма хипермаркети, липсват детски  площадки и зелени зони. Предложено беше  да се премахне и опасна сграда, която от години не се стопанисва, и се е превърнала в сборище на клошари и наркомани.  Става въпрос за сградата над бензиностанция „Шел”.  Жителите от квартала изразиха и  несъгласието си  с изграждането  на новото тролейбусно депо в „Дружба”, което ще наруши сериозно спокойствието на живеещите в близост . Изказани бяха дори закани за излизане на протест, ако депото бъде изградено. Темата за чистотата в града също не беше подмината. Според плевенчани е важно да се търсят алтернативни водни източници, за да се мият улиците поне на два дни, а не както е сега два пъти годишно.

В заключение на срещата, организаторите на дискусията заявиха, че на 23 ноември, ще се проведе обществено обсъждане, за да се чуят и конкретизират всички предложения относно развитието на Плевен и областта.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...