Акценти
Начало / Култура / Плевенчани предпочитат детски и хумористични книги

Плевенчани предпочитат детски и хумористични книги

книги

Плевенчани предпочитат детски и хумористични книги. Такъв е изводът от изложбата-базар, която организира и проведе в зала „Катя Попова“ Дружеството на писателите в Плевен. В инициативата със свои творби се включиха 53 автори.

От продажбата са събрани около 260 лева, част от които авторите са дарили за нуждите на Дружеството за покриване на текущите сметки за ток и вода в Къщата на писателите, информира за infopleven Лалка Павлова, председател на организацията. Най-много се купуват детските и хумористичните книги – сборникът на Клуба на хумористите „Плевен се смее“, детските книжки с поезия и гатанки на Витка Витанова и Веселин Чернялски.

Интерес предизвикват поетичните книги на Вера Стефанова и Лалка Павлова, хумористичните разкази на Илко Иларионов, разказите на Георги Стойков, „Една българска роза“ със стихове на Найден Вълчев, поетичните книги на Елена Вълкова, голяма част от които тя поднася като подарък за 24 май с автограф за своите почитатели. „Ние знаем, че хората сега трудно отделят от оскъдния си бюджет средства за закупуване на книги, но за наша приятна изненада бяха купени и някои от най-скъпите книги на щанда ни – историческите романи на Пелин Пелинов и литературната критическа публицистика на Христо Ганов“, сподели Павлова.

Дружеството на писателите за първи път организира подобна изложба-базар. В нея се включиха почти всички членове, с изключение на тези, които вече са изчерпали бройките от изданията си. Бяха представени всички литературни жанрове (поезия, хумор, проза, литературна критика и преводи) в различни тематични кръгове (интимна, социална и философска лирика, исторически романи, мемоари, произведения за деца).

„Удовлетворени сме от проявения интерес към литературната продукция на Дружеството на плевенските писатели, макар че по-голямата част от посетителите само разглеждаха и разлистваха книгите, без да купуват. Фактът, че някои се задържаха повече от половин час и поизчитаха част от съдържанието, е достатъчен като показател, че плевенчани не са загубили уважението и респекта си от значимостта на книгата“, обобщи Лалка Павлова.

Членовете на Дружеството са удовлетворени от тази изява и вече са заявили желание Управителният съвет да организира подобен форум и следващата година.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...