Акценти
Начало / Общество / Плевенските пчелари ще правят фестивал, зумба маратон и протест едновременно

Плевенските пчелари ще правят фестивал, зумба маратон и протест едновременно

DSCN2895
„Пчелният мед – здраве и дълголетие” е мотото на първия фестивал на меда, който ще се проведе от 15 до 20 октомври на площад „Възраждане” в Плевен, информираха на пресконференция организаторите от Областния пчеларски съюз. Съорганизатор на събитието е „Партнерс експо”. В него ще участват 15 производители на пчелен мед предимно от Плевенско, но и от цялата страна, както и на биологични продукти – козметика, хранителни продукти, хранителни добавки и др. Сред тях ще са Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените пчелари в страната, създадено през 2011 година в Габрово. Тя е плевенчанка и от 15 години се занимава с пчеларство в крайдунавското село Остров. През 2010 година е избрана за пчелар на годината от вестник „Пчела и кошер“ и е първата номинирана жена сред традиционно доминиращите за титлата мъже пчелари.
С плевенската публика ще се срещне и Димо Димов, родом от Елена, който е главен редактор на вестник „Пчела и кошер” и председател на регистрираното през 2003 година Сдружение за биологично пчеларство. Пчелар с над 20-годишен опит. Изучава екологичните производствени технологии на унгарските пчелари, които произвеждат мед. Ползвайки най-ценното от техния опит, той започва да развива собствен бизнес. Пчелинът му се намира в Еленския балкан.
Целта на фестивала е да се популяризират меда и пчелните продукти, както и да се повиши консумацията на сладкия продукт, поясни доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен. Парадоксално е, че България е сред най-големите производители на мед в света, а е с най-ниската консумация на глава от населението – 250-300 г за година. В Плевенско се произвежда 1/8 от меда на страната, информира Станчев.
В рамките на фестивала ще се проведат лекции от лекари терапевти, които използват в практиката си пчелни продукти. Д-р Евгени Петков, апитерапевт, ще представи пред публика интересна информация от практиката си на 15-ти октомври от 10 часа в зала „Плевен” на Областната администрация. Професор Христо Мермерски ще говори за здравословния начин на живот на 17-ти октомври от 10.30 часа на същото място.
Организаторите на събитието са предвили и зумба маратон.
Паралелно с приятната част на форума пчеларите са решили да изразят и своя протест спрямо липсата на адекватна държавна политика спрямо тях. Те ще стартират подписка, която ще ги направи съпричастни с исканията на колегите им от страната. Националният протест ще се състои на 16-ти октомври пред сградата на Земеделското министерство в София. По думите на Станчев няма отрасъл в земеделието и животновъдството, който да е претърпял толкова големи загуби през годината. На 30-40% възлизат загубите от загинали пчелни семейства за пчеларите. Обещанията на служебния министър-председател Марин Райков, както и на ресорния министър за изплащане на компенсации за всяко регистрирано пчелно семейство не са се състояли, информираха от Пчеларския съюз. Единствените средства, които са получили част от тях, са 7 млн лева по Тригодишната национална програма по пчеларство 2010-13. Средствата са изчерпани за 3 часа, като са достигнали до символичен брой нуждаещи се. В Плевенско от 1200 пчелари по Програмата са кандидатствали 120, а от тях пари са получили 45, информира Румен Балински, организационен секретар на Плевенския пчеларски съюз. Парите никога не достигат, за другите сектори на земеделието е помислено и се дава много повече, отколкото за пчеларството. Освен това процедурата е много тежка и тромава. Единствено пчеларите от цялата страна се редят по опашки денонощно, когато трябва да се подават документи. Принципът за прием на документи е „който пръв успее“, докато свършат парите. Това е много порочна практика и проблем, който пчеларите искат да бъде избегнат с новия период за селскостопанска политика 2014 – 2020 година.
Друг проблем е, че за опрашвателната дейност на пчелите, която е изключително важна за всички отрасли на земеделието, пчеларите не получават нищо. За сравнение в страните от ЕС  60-70% от доходите на пчеларите са от заплащане на опрашването, информираха плевенските пчелари.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...