Акценти
Начало / Политика / България е изправена пред втора конституционна криза, според Радан Кънев

България е изправена пред втора конституционна криза, според Радан Кънев

Радан Кънев

С вчерашното решение на Конституционния съд по „случая Пеевски” и обществената реакция срещу него политическата криза в България се превърна в конституционна криза. Това каза тази вечер пред журналисти в Плевен лидерът на ДСБ Радан Кънев. Това е втората конституционна криза, пред която се изправя страната ни през последната година, след избора на Венета Марковска за конституционен съдия, посочи Кънев и допълни, че без излизане от нея не може да става дума за излизане от все по-задълбочаващата се политическата криза.

Кънев бе категоричен, че нуждата от предсрочни избори рязко се увеличава, тъй като,  с този конституционен аспект на кризата,  няма друг изход, освен промяна във властта. Но само промяна във властта не е достатъчна, а е необходимо много сериозна промяна в институциите, включително и конституционна промяна, посочи той.

Затова от ДСБ си поставят като основна задача оставка на правителството и предсрочни избори. И на второ място – усилия не просто за реформаторско мнозинство, а за конституционно мнозинство, което да  може да предизвика Велико Народно събрание и приемане на нова Конституция, за да бъде осъществена голямата промяна в правосъдната система.  Нашата политическа задача е да можем да  съберем това конституционно мнозинство,  като убедим други политически сили, че промяната в правосъдието не може да бъде отлагана повече, посочи Радан Кънев.

Сред мерките, които трябва да бъдат прадприети в тази посока , лидерът на ДСБ посочи необходимата коренна промяна в прокуратурата, включително в начина на избор на главен прокурор и неговата отчетност пред Народното събрание , която от ДСБ смятат, че е напълно задължителна. Важно е да се даде самостоятелност на отделните звена на прокуратурата, тоест да бъде разбита тази сталинистка йерархия, при която всичко се решава от главния прокурор, каза Кънев.

Пробита на високо ниво от мафията, прокуратурата се оказа пробита изцяло, поради  собствените си йерархични особености, заяви той.

Друга мярка, за която не е нужна  конституционна промяна, е освобождаване на МВР  от всички функции, освен от охранителната и полицейската.  Ако срещу досегашния бюджет от 1 млрд.лв., МВР извършва изключително полицейски функции, няма да има села, които да си наемат частни охранители да ги пазят, коментира Радан Кънев.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...