Акценти
Начало / Общество / Обучават на занаят младежи, напускащи институции

Обучават на занаят младежи, напускащи институции

Петима младежи вече са назначени и работят по проект “Социалното предприятие – форма за подобряване социалния статус на младежи, напускащи институции”. Това стана ясно на информационен ден по проекта, който се реализира от Община Пордим съвместно със Сдружение “Център Отворена врата” Плевен. Той цели подобряване социалния статус и активното участие в социалната икономика на младежи, напускащи институции, както и оптимизиране на социалните разходи на община Пордим чрез инвестиране в ефективни решения.

Проектът стартира през февруари, но имаше спиране от 3 месеца заради строително- ремонтни дейности в сградата на бившето училище “Отец Паисий” в Згалево. То вече е напълно ремонтирано и оборудвано ателие за дървообработване, което е всъщност и основната дейност на инициативата, обясни ръководителят на проекта Ивелина Колева.  Вече са назначени освен мениджър на социалното предприятие и секторни експерти – професионалисти в областта на дървообработването, които ще обучават чисто практически на занаят представителите на целевата група. А тя предстои да се разшири след Нова година като се включат и 4 представители на етническите общности. Така в работата на социалното предприятие ще бъдат заети и повече местни хора.

“Избрахме дървообработването най-вече заради това, че самата работа с дърво, според психолозите, е терапевтична. Все пак това са хора, които имат нужда от допълнително социално включване в обществото и допълнителна психологическа работа с тях, за да може да се предотврати тяхното маргинализиране или изключване от обществото. Освен това, те чисто практически ще научат занаят”, поясни Ивелина Колева. Освен това, в община Плевен има развито мебелно производство, в съседната Ловеч също, не много далече е и Троян.

Управителят на социалното предприятие Магдалина Върбанова допълни, че през октомври и ноември са направени огледи на обектите, които са включени в програмата. Това са общо 20 училища, детски градини и паркове – общинска собственост, както в Пордим, така и на територията на общината. За всички са направени и схеми на подобренията, които тепърва ще се правят. Много от обектите са абсолютно занемарени и имат нужда от пълна реконструкция на оборудване от пейки, кошчета, люлки, катерушки и беседки, така че до края на проекта през юни 2013 год. ще има доста работа. Отделно от това са изработени 2 модела пейки, които могат да бъдат ползвани като градинска мебел, и 1 вид маса. През февруари догодина ще бъде организирано изложение, на което ще могат да се представят всички съоръжения, които ще произвежда социалното предприятие в бъдеще. Те изцяло поемат както огледите на обектите, така и изработването на съоръженията, монтажа и гаранцията за определен период.

Отделно от това в три населени места в област Плевен ще има и постоянни базари, чрез които предприятието се надява да популяризира дейността си и да има възможност да сключи договори за по-нататъшна работа след края на проекта. Така ще се гарантира устойчивост на това, което правим, допълни Ивелина Колева. Що се отнася до цените на продукцията, според ръководителя на проекта те са абсолютно конкурентни на останалите, защото се влага предимно дървен материал. “Целият проект има и много голяма социална насоченост. Надяваме се нашите клиенти да отчетат и това – че всъщност инвестират в хора, за които това е много важно”, каза още Ивелина Колева.

На първата снимка: ремонтираната сграда на старото училище в Згалево. На втората: Ивелина Колева /вляво/ и Магдалина Върбанова /вдясно/

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...