Начало / Култура / Над 40 автентични обредни хляба от Плевенско показват в РИМ

Над 40 автентични обредни хляба от Плевенско показват в РИМ

В навечерието на Игнажден, от който започва подготовката за Коледните и Новогодишните празници, в Регионалния исторически музей беше открита любопитна изложба на обредни хлябове, наречена „Живата традиция”. Показани са 42 автентични обредни хляба от Плевенския край, свързани с традиционната трапеза, приготвяна за Игнажден, Бъдни вечер, Нова година и съпътстващите ги обичаи полазване, коледуване, сурваки.

Могат да се видят богато украсени пити, символизиращи дома, кошарата, слънцето, както и различни видове кравайчета, давани на коледарите. Сред тях има кравайчета, нарачени куклички, приготвяни за малките момиченца, които също понякога вървят с коледарите.

Всички хлябове са изработени по снимки и подробна информация, която музейните работници са събирали през годините от възрастни жени в плевенския край.

Наред с хлябовете в изложбата е показана и традиционната трапеза за тези светли празници. За Игнажден и Бъдни вечер тя е постна, като задължително на масата се слага жито като символ на плодородието. А на Коледната и Новогодишната трапеза изобилието е голямо и задължително се слага петел или друг вид птица – също като символ на благополучието в дома.

Обредните хлябове и трапези са дело на възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване.  Ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици са изработили автентичните сурвачки.

При откриването на изложбата децата от Целодневна детска градина „Щурче” изпълниха  коледни и новогодишни песни.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...