Акценти
Начало / Общество / Обилният дъжд нанесе щети и в Никополско

Обилният дъжд нанесе щети и в Никополско

91 литра на квадратен метър е количеството дъжд, паднал за 24 часа в неделния ден в Община Никопол. Той нанесе сериозни щети най-вече в град Никопол, както и в село Драгаш войвода, съобщават от пресцентъра на местната администрация.

По този повод назначена със заповед на кмета на Община Никопол Емил Бебенов комисия от специалисти е извършила оглед и оценка на проблемните места, за резултатите от проверката е изготвен протокол и предложение за решение. Най- засегнати от извънредната ситуация са улични настилки и частни имоти  във високите части на населените места.

В Никопол по улиците „Дойран”, „Пирин”, „Христо Смирненски”, „Веслец”, „Морава” и „Васил Левски” водната стихия е разрушила земните скатове между жилищни имоти . Свлеклите се земни маси на откоса са затрупали външна тоалетна, лозови насаждения, бетонова пътека и настилка. Пропаднала е зидана подпорна стена с размери 10х3 метра, 60% от уличната настилка е изнесена, образувани са ровини и дупки с диаметър над метър, извлечен е насип над канализационна система и са оголени две канализационни шахти. Освен това са застрашени обитаеми жилищни сгради. От придошлите дъждовни води по коритото на р. Сазлийка е пропаднал и скат с размери 15х5 метра.

В село Драгаш войвода има нарушени участъци от пътна настилка, затлачени са улици, водосток,има пропаднали в дерето части от дворно място, унищожени са и насаждения. Размерът на щетите ще стане ясен след изготвянето на количествено-стойностни сметки от специалистите.

Комисията, която е осъществила огледа, е направила предложение да се извърши минимално по обем инженерно-геоложко проучване в проблемните райони, а с резултатите от тях да се съобразят и изготвените проекти за укрепване при реализирането им.

Ще припомним, че при проливни дъждове в средата на месец юли 2010 год. Никопол отново пострада. Пет от централните улици на града бяха със сериозни поражения и движението по тях беше блокирано заради изнесени павета и асфалтова покривка. Пороят тогава заля с тиня и кал дворове и десетки къщи. По оценка на специалистите преди три години, нанесените щети бяха за около 200 хил. лв.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...