Акценти
Начало / Икономика / Как да се усвояват повече средства чрез трансгранично сътрудничество разясниха на среща в Плевен

Как да се усвояват повече средства чрез трансгранично сътрудничество разясниха на среща в Плевен

Техническа среща на тема: „Аспекти относно изпълнението на проекти и мерки за повишаване степента на усвояване в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007- 2013” се проведе в Плевен. Идеята беше пред бенефициенти по проекти да се разясни как да се избегне финансово блокиране при изпълнението на проектите, както и какви са мерките, които ще помогнат да се повиши усвояването на средства по програмата.

По данни на Кристиан Раду, шеф на отдела за проектен мениджмънт в рамките на регионалния офис за трансгранично сътрудничество Румъния – България, в момента на ниво програма има подписани 143 договора за 153 млн. евро. От тях 45 са вече приключили, 99 са все още в изпълнение. До този момент прогноза как върви усвояването на средствата за тази година няма, защото точни цифри не могат да се дадат. „Нашата цел и мотив за това да бъдем тук, е да се подсигурим, че ще се усвоят колкото се може повече средства. Това, което можем да кажем, е че миналата година успяхме да постигнем целта за разходи, която ни беше зададена– 34 млн. евро са усвоени. Съществуват предпоставки за достигане и на тазгодишната цел на програмата, която е за 72 млн. евро. До момента са усвоени около 25%  от тях. Цифрата изглежда малка, но не бива да се забравя, че има доста направени разходи, които са блокирани в изпълняващите се в момента проекти и точно това е целта на посещението ни в Плевен – да видим на какво ниво са направените разходи и да се подсигурим, че бенефициентите искат да ги възстановят”, поясни Раду.

По отношение на това има ли вече яснота какво ще се случи с Програмата за трансгранично сътрудничество през новия програмен период, Раду уточни, че тя все още не е написана. В Констанца се е провела среща на работната група, но не е имало възможност да се вземат кой знае какви мерки, защото точно тогава в България се сменяше правителството. „На следващата среща на работната група, която ще е вероятно през септември, може би вече ще бъде ясно как ще станат нещата. Това, което знаем ние, е че програмата ще продължи да съществува в същия формат – като трансгранична между Румъния и България, в следващия програмен период и няма да влиза в по-голямата програма за международносътрудничество. Но какво точно ще се случи, ще видим в момента, в който тя бъде одобрена от Европейската комисия”, каза още Кристиан Раду.

Преди Плевен, технически срещи са проведени в Русе, днес инициативите продължават в Александрия, а след това – в Гюргево, за да могат да се покрият всички проекти, които се намират в момента в изпълнение в българската и румънската страна.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...