Акценти
Начало / Общество / Належащо е единно обучение на специалистите, работещи в кризисни центрове

Належащо е единно обучение на специалистите, работещи в кризисни центрове

Въвеждането на единна програма за обучение на специалистите от кризисните центрове в страната е крайно наложително, за да могат те да разпознават насилието и да правят вярна преценка на риска. Това е само едно от общо 12-те предложения, които Кризисните центрове за жертви на насилие в страната представиха в доклад, целящ подобряване качеството и ефективността на услугата „Кризисен център”. Докладът беше представен по време на Втората национална конференция на Кризисните центрове за жертви на насилие в България, който се проведе днес в Плевен и ще бъде внесен в Министерството на труда и социалната политика. Градът ни за втори път е домакин на този национален форум, като през миналата година участниците приеха методика за работа в кризисните центрове. „Една година по-късно виждаме, че има пропуски в методиката и даваме конкретни предложения за подобряване на работата, които сме включили в доклада от настоящата конференция”, обясни Златка Мачева, председател на сдружение „Център Отворена врата”, което е организатор на националния форум.

През миналата година в кризисния център в Плевен са били настанени 47 жени и деца, като по-голям е броят на децата. За десетте години от съществуването на този център в Плевен са регистрирани 291 случая на защита при насилие. „Много добър показател за работата на нашите консултанти е този, че са единични случаите на повтаряне на насилието”, подчерта на срещата Златка Мачева.

На националната конференция присъства Цецка Цачева, председател на 41-то Народно събрание, която, след като изслуша част от докладите, обобщи, че има основание за законодателни инициативи. По думите й те могат да бъдат разделени в два основни раздела – промени в НПК и инициативи, свързани със социалното подпомагане на лицата, намерили закрила в кризисните центрове. Цачева обеща, че на следващата национална конференция ще отчете свършеното по тези основни раздели.

В конференцията беше представен и международният опит в социалните услуги за жертви на насилие, основано на пола в Австрия. Моделът на Австрия в борбата с трафика на хора представи Норберт Чайпек. Окръжният прокурор на Плевен Иво Радев представи компетенциите на прокуратурата при работата с този вид престъпления. От доклада му стана ясно, че България попада в един от общо петте основни канала за трафик на хора. През миналата година са наблюдавани 22 досъдебни производства за незаконен трафик на хора, като жертва на този трафик са били 10 лица, две от които непълнолетни момичета. През последните години Плевен и Плевенска област се оформя като регион на произход за жертви на трафик с дестинация предимно Германия, Гърция и Швейцария, подчерта Иво Радев. Целта на незаконния трафик е предимно с цел сексуална експлоатация. Окръжният прокурор припомни случаят  от съвместната работа на Окръжна прокуратура – Плевен и Прокуратурата в Бремен, Германия, при който бяха  издадени пет европейски заповеди за арест срещу петима български граждани.

В работата на националната конференция, която премина по мотото „Предизвикателствата пред доставчиците на социални услуги в България при работа с насилие, основано на пола, домашното насилие и борбата с трафика на хора“, взе участие зам.-областният управител Тошко Гетов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...