Акценти
Начало / Общество / Министерство на околната среда ще помага на Плевен в търсене на алтернативни водоизточници

Министерство на околната среда ще помага на Плевен в търсене на алтернативни водоизточници

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е обещала съдействие за търсенето на алтернативни водоизточници и решаване на проблема с недостига на вода в Плевенско. Това обяви пред журналисти днес кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Градоначалникът се е срещнал с министъра на околната среда в петък и са обсъдили проблемите задълбочено.

Що се отнася за евентуалното използване на подземното водно находище в село Рибен, началникът на кабинета на министър Караджова е поел ангажимент да съдейства и в най-близко време Плевен да получи данните за възможността езерото да се ползва за питейни води. Вече има направени предварителни геоложки проучвания, според които е възможно, важно условие обаче е температурата на водата да бъде под 18 градуса, за да се ползва като питейна.

Водоизточникът в Рибен е на около 240 метра дълбочина и въпреки, че е дълбок сондаж, използването му ще е възможно. На същото мнение са и специалистите от Министерството на околната среда и водите. В момента Община Плевен изготвя второ писмо до министерството за изискване на готовите данни.

Проф. Стойков каза, че е получил писмо от директора на ВиК Плевен – Митко Спасов, с което се обясняват причините за недостига на вода, поради който режимът продължава.

Градоначалникът припомни и че Плевен е пилотен град за проект за водоснабдяване и канализация, който предвижда отдаване на концесия. “Това ще ни позволи да заложим в концесионния договор като задължително условие – ако водата във водоизточника в Рибен е годна за пиене, новият концесионер да разработи и реализира това находище”, уточни градоначалникът.

Министър Караджова е обещала да съдейства и за търсенето на други алтернативни водоизточници, включително и повърхностни водоеми, тъй като според новите възможности на пречиствателната техника, вече е възможно да бъде използвана водата от такива водоизточници за питейна. Това става чрез мобилни пречиствателни станции, които се монтират на място. Като такъв по-голям източник кметът посочи язовир Долни Дъбник, който може да се окаже добър вариант за създаване на алтернативен водоизточник.

Проф. д-р Димитър Стойков обяви и че проектът за депото за битови отпадъци е одобрен и предстои подписването му. То ще се състои на 29 ноември в Актовата зала на Община Плевен в присъствието на министър Нона Караджова.

“Фактът, че този проект ще се подпише в Плевен доказва, че действително Плевенската община работи много добре с Министерството на околната среда и водите”, каза още проф. Стойков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...