Начало / Общество / Зачестяват случаите на домашно насилие, сред агресорите – и жени

Зачестяват случаите на домашно насилие, сред агресорите – и жени

Мирно шествие по повод 25 ноември – Международен ден за борба с насилието над жените, организираха днес студентите по медицина към Асоциацията на студентите по медицина в България клон Плевен, с участието на сдружение “Център Отворена Врата”.  Младите лекари бяха гримирани като жени, жертви на насилие, и раздаваха на гражданите на Плевен телефонни номера, към които хората могат да се обръщат в спешни ситуации.

Младежите коментираха, че това е един сериозен проблем и с шествието те се надяват да помогнат не само на жените, които страдат от насилието, но и на децата.

Третокурсничката Александра Стефанова разказа, че участва, за да покаже, че е против домашното насилие и че никой не заслужава това. По думите на бъдещата лекарка, у много от жертвите живее нагласата, че са си заслужили насилието, затова те мълчат. Други пък не са сигурни, че дори и да потърсят помощ, ще променят нещата.

Тревожната тенденция е, че все повече хора търсят помощ – както жени, така и мъже, допълни Златка Мачева, председател на сдружение “Център Отворена Врата” в Плевен.

Напоследък зачестяват и случаите на възрастни хора, подложени на насилие от страна на своите вече пораснали деца. Те търсят за помощ полиция, прокуратура, които ги препращат към “Център Отворена Врата”. Все повече са и постъпващите сигнали от граждани за упражнено насилие върху различни хора.

В кризисния център в Плевен се настаняват рискови случаи, които трябва да бъдат изведени задължително от ситуацията на насилие. Местата, обаче, са много малко – едва 8, и почти всеки месец се работи свръх капацитет, уточни Златка Мачева. В момента там има настанени 12 човека – майка с 5 деца, както и много деца, жертва на трафик и домашно насилие.

Десет са подобните центрове в страната, в плевенския годишно се обслужват над 100 човека от цялата страна, а консултациите пък, включително правни, са над 1 000. През последните три години кризисният център предоставя терапевтична програма и за извършителите на насилие. Постановени са вече над 20 такива съдебни решения, а сред насилниците има и жени. “Съдът разпознава насилието и насрочва такива програми, в които с извършителите работи специален екип – за това те да поемат отговорност за поведението си и да правят нещо различно от това да насилват други”, обясни Златка Мачева.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...