Акценти
Начало / Култура / Малобройна публика уважи откриването на международна изложба в ХГ „Илия Бешков”

Малобройна публика уважи откриването на международна изложба в ХГ „Илия Бешков”

DSCN7070

Малобройна публика уважи откриването на изложба  с творби, участвали в Международния симпозиум по живопис „Горш фест” в град Гъргу Жиу, Румъния. Събитието се състоя в ХГ „Илия Бешков”, а експозицията представя живопис, графика и скулптура на творци от Румъния, Молдова, Сърбия, България и др. Гости на откриването бяха кураторът и организатор на симпозиума в Румъния проф. Иван Кънчев, който е възпитаник и преподавател на Букурещката художествена академия, Евгени Недев – директор на ХГ “Христо Цокев” в Габрово, Теодор Дадалау, организатор и куратор на изложбата, Дечебал Крачун, един от основните организатори на пленера, проф. Кирил Мескин, известен плевенски скулптор. На откриването не присъства нито един представител на Община Плевен.

DSCN7083

Творбите, подредени в експозицията, са селекция от поредица пленери, състояли се в града на големия румънски и световен скулптор Константин Брънкуш. Сред тях са и фотоси на винил на родната къща на Брънкуш, както и пейзажи от родния му град. Брънкуш е известен като творецът, поставил началото на съвременната скулптура на 20 век. Учи в Букурещ, след това в Мюнхен. Желанието му да е в центъра на изкуството го мотивира да измине пеша пътя от Мюнхен до Париж, където учи в Академията. Бързо е забелязан и поканен в ателието на известния скулптор Роден. Но Брънкуш бързо се убеждава в истината на румънската поговорка, че в сянката на големите дървета не расте нищо, и продължава развитието си самостоятелно, разказа директорът на плевенската галерия Мирослав Минчев.

DSCN7075

Впечатления от участието си във вдъхновяващия форум разказаха проф. Иван Кънчев, и проф. Кирил Мескин. Плевенчанинът сподели огромното си възхищение от организацията на симпозиума, който се превръща в празник не само за града, но и за цяла Румъния. Творци от цял свят създават прекрасните си произведения високо в Карпатите, след което скулптурите заемат точно определеното им място в града, съобразени с изискванията на изкуството, коментира Мескин и в тази връзка отправи критика към местните управляващи в Плевен, че не се консултират със специалисти, когато това е необходимо.

Проф. Кънчев пък сподели, че на входа на Търгу Жиу пише, че това е градът на Брънкуш, и пожела на Плевен някой ден да посреща гостите си с информацията, че е градът на скулптора Ангел Спасов и на художника Илия Бешков.

DSCN7076

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...