Акценти
Начало / Крими / Криминалисти на територията на цялата страна работят непрекъснато по разкриването на участници в ало-измами

Криминалисти на територията на цялата страна работят непрекъснато по разкриването на участници в ало-измами

Криминалисти на територията на цялата страна работят непрекъснато по разкриването на участници в измамни схеми, съобщават от пресцентъра на МВР. От там напомня по никакъв повод да не се дават пари на непознати. В случай на получено телефонно обаждане, веднага трябва да се свържете със своите близки или да сигнализирате на тел. 112.

При основните схеми, жертвите са предимно възрастни хора, като се наблюдава покачване на възрастовата граница – над 75 години. Участниците в телефонни измами стават все по-изобретателни, предупреждават от своя страна от ГДНП.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами. Гражданите да не дават пари на непознати за тях лица, независимо от предлога; да не се доверяват на непознати лица; да не предоставят лични данни и данни за свои близки по телефона; да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда. Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който са получили обаждането. Ако получат обаждане от човек, който се представя за техен близък, да му зададат въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати лица – например рождена дата, населено място и т.н..

В случай, че получат такова обаждане и спрямо тях бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно да подадат сигнал на тел. 112, напомнят от полицията. Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това с възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва.

Сред най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами са под предлог: “тежко пострадал роднина, за което е необходимо да се направи скъпоструваща операция”; “заразени близки и роднини с птичи/свински грип, ебола и искане на пари за скъпоструващи ваксини”; “реализирано ПТП от близък роднина с починал човек или малко дете” – извършителите се представят като полицаи, прокурори или следователи и обясняват, че роднината е направил ПТП, в следствие на което е пострадал/починал човек и спешно са необходими пари за освобождаване на близкия човек.

Не са редки и случаите, в които опитът за измама се прави по такъв явен начин, че да стане ясно, че се касае за осъществяване на телефонна измама. Следва ново обаждане след около 2-3 минути, при което извършителят (измамника) съобщава, че е служител на полицейските служби, и знае, че току-що е бил направен опит за измама, поради което е необходимо да се даде определена парична сума, банкнотите от която да се „бележат”, за да бъдат задържани измамниците. Обикновено паричните суми не се предават физически на конкретни лица, а има изискване да бъдат хвърлени през балкона или прозореца на жилището. Този тип телефонна измама има и втори вариант на разигравания сценарий, при който обажданията са в обратна последователност: под предлог провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите, самите извършители се обаждат на случаен принцип на жертвите и се представят за полицейски служители. Обясняват, че в района “действат” телефонни измамници и предупреждават хората, при такова обаждане незабавно да се свържат с тях. Следва “обичайната” схема с плача, след което жертвата “набира” мнимия полицейския служител, който й обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците е необходимо да им предаде сума пари, която в последствие ще им бъде върната.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...