Акценти
Начало / Общество / Очакват се повишения на речните нива в долните части на водосборите

Очакват се повишения на речните нива в долните части на водосборите

Очакват се повишения на речните нива в долните части на водосборите, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен. Днес и във вторник през по-голямата част от деня няма да има валежи. Привечер и през нощта срещу сряда на отделни места в северозападната половина от страната ще превали слаб дъжд. В сряда сутринта на места в Северна и Западна България ще има валежи, а през втората половина от деня – в Източна. Сумарните количества дъжд ще са между 5 и 10 л/кв.м.

През денонощието от 8:00 часа на 20.02 до 8:00 часа на 21 февруари нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на нивата на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са от -38 см до +42 см. На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес все още е възможно да има повишения на речните нива в долните части на водосборите. До 24 февруари нивата на реките в басейна ще се понижават плавно. На 24 и 25 февруари се очакват краткотрайни повишения на нивата, вследствие на валежи.

Моделът за водосбора на река Искър прогнозира водни количества на 22 и 23 февруари около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...