Акценти
Начало / Икономика / Коя е „Малтери Суфле“

Коя е „Малтери Суфле“

„Суфле“ е френска семейна компания в хранителновкусовата промишленост, която работи в международен мащаб. Тя развива дейност главно в направленията ечемик, пшеница, ориз и зеленчуци. Тя е най-големият търговец на зърно със семейни капитали в Европа и присъства на международните пазари на зърно чрез филиала си „Суфле Търговия“.

В сектора на пшеницата тя е от най-големите производители на брашно в Европа с осем мелници във Франция и една в Белгия. Тя е също важен промишлен производител на хлебни и сладкарски изделия във Франция и Португалия. Присъства и на пазара за бързо хранене. Чрез „Суфле Биотехнологии“ компанията инвестира много в проучванията на нови начини за по-добро използване на земеделските ресурси.

Компанията има 7441 служители в 18 страни.

Владеенето на цялата верига на ечемика позволява на „Малтери Суфле“ да отговори на най-взискателните спецификации на клиентите пивовари – от почвата до бирата, от селекцията на нови сортове до избора на най-висококачествения пивоварен ечемик за своите заводи за малц.

Първостепенно действащо лице в международен план, „Малтери Суфле“ разполага с 28 завода за малц в Европа, латинска Америка и Азия с годишен капацитет на производство на малц 2 280 000 тона.

„МАЛТЕРИ СУФЛЕ“ В БЪЛГАРИЯ

Вече установена на Балканите с два завода – в Сърбия (75 000 т) и Румъния (106 000 т), „Малтери Суфле“ реши да развие дейността си в България.

През януари 2012 компанията „Суфле“ придоби в България производството на малц на един пивовар с два малки завода разположени в Плевен и Хасково с общ производствен капацитет 30 000 т и капацитет за съхранение 43 000 т.

Успоредно с това „Малтери Суфле“ разви производството на пивоварен ечемик в страната като внесе нови сортове с висок генетичен потенциал, за да задоволи нуждите си изцяло чрез местно производство с помощта на стотина земеделски производители на площ от около 8 000 хектара.

Компанията „Суфле“ вече е инвестирала над 1 300 000 € във фирмата „Малтери Суфле България“. Между другото нашата производствена дейност създава стойност за различни местни предприятия, с които работим, която се оценява на над два милиона евро (превозвачи, доставчици на вода и енергия, складови организации, фирми за ремонт и строителство) без да считаме ефекта на платените данъци на местно и национално ниво.

В „Малтери Суфле България“ работят 41 души.

„Малтери Суфле България“ доставя малц на големите пивовари в страната („Молсън Коорс“, „Карлсберг“, „Хайнекен“), както и на няколкото местни производители на бира, като търси да развие и износ (Гърция, Турция).

ПРОЕКТ НА ЗЕЛЕНО В БЪЛГАРИЯ

Амбицията на компанията е да предложи уменията и услугите си, развити във Франция на пивоварите в България. Желанието им е да направия значителна инвестиция и да построят завод за малц с последните най-модерни технологии, за да отговорят по-добре на европейските норми и изискванията на своите клиенти в областта на защитата на околната среда и намаляване консумацията на енергия.

Нов завод за 30 милиона евро ще изгради в Плевен френската „Малтери Суфле”

Проектът им предвижда построяването на нов завод с годишен капацитет 50 000 т малц, който ще преработва около 63 000 т пивоварен ечемик. Плевен – регионът, в който ще се появи този нов завод – ще бъде облагодетелстван от трайно развитие на земеделието чрез производството на ечемик, понеже ние ще търсим суровини на местно ниво и най-близо до нашите инсталации. Земеделците, с които ще работим, ще се запознаят с най-добрите практики на разумното земеделие с добри добиви и гарантирани редовни приходи, казват от „Малтери Суфле“.

Бюджетът на един такъв проект е от порядъка на 30 милиона евро, което ще е вероятно една от най-големите инвестиции в България.

Проектът ще донесе преки и непреки печалби на действащите лица в икономиката и обществото на България, в частност:

  • Пряко влияние върху заетостта в региона;
  • Дадени поръчки на местни предприятия по време на строителството и експлоатацията на завода за поддръжка и резервни части;
  • Създаване на стабилна икономическа дейност по време на експлоатацията на завода (партньорство с под-изпълнители, фирми за транспорт и логистика, организации за съхранение и др.).

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...