Акценти
Начало / Икономика / Нов завод за 30 милиона евро ще изгради в Плевен френската „Малтери Суфле”

Нов завод за 30 милиона евро ще изгради в Плевен френската „Малтери Суфле”

Френската фирма „Малтери Суфле”, която е най-големият производител на малц в света, ще изгради нов завод в Плевен. Инвестицията е в размер на 30 млн. евро, а строителството на новата производствена мощност ще започне през април 2018 г. Това съобщи на пресконференция в Плевен днес прокуристът на „Малтери Суфле България” – Оливие Жофроа.

Новият завод ще бъде пуснат в експлоатация през есента на 2019 г. В него ще бъдат произвеждани 50 000 тона малц годишно, което е над три пъти увеличаване на сегашното производство. Продукцията ще е основно за българските пивовари, които в момента внасят близо 16 000 тона малц. Производството ще е модерно, автоматизирано, което няма да доведе до значително увеличаване на работните места, поясни Оливие Жофроа. В момента в завода в Плевен работят 20 човека, като фирмата ще търси специалисти и ще осигури възможност за обучение на вече наетите работници.

Инвестицията на „Малтери Суфле” в Плевен е символ на интензитета на двустранните отношения между Франция и България. От нея ще бъдат засегнати голяма част от икономическите сектори  и особено ползотворно ще се отрази на динамиката на развитие на земеделието, подчерта френския посланик Н.Пр. Ерик Льобедел.

От своя страна кметът Георг Спартански подчерта, че тази инвестиция е важна, защото е знак, че Плевен е добро място за инвестиции. Тя е и стимул за развитие на българските производители, допълни още кметът.

По време на пресконференцията стана ясно, че ще се търси съдействие от правителството за основен ремонт на пътя до новия завод, който ще бъде изграден на площадката на бившия „Плевенско пиво”.

Срещата с представителите на медиите се проведе в Заседателната зала на Община Плевен. На нея присъстваха още Жан-Мари Деманж, Регионален икономически съветник към Посолството, Константин Никитин, регионален директор на „Малтери Суфле България” ЕООД, областният управител Мирослав Петров. Срещата завърши с размяна на протоколни подаръци. Георг Спартански връчи на френския посланик почетния знак на кмета и рекламни материали за Плевен. От своя страна Н.Пр. Ерик Льобедел подари на кмета албум на Лувъра.

Преди пресконференцията френският посланик и представителите на френската компания заедно с кмета Спартански имаха работна среща в производствената база на фирмата.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...