Акценти
Начало / Култура / Книгата „Тишина! Запис” представя БНР като фабрика за музика

Книгата „Тишина! Запис” представя БНР като фабрика за музика

С много любов и с огромен респект към институцията е написана книгата „Тишина! Запис” на Момчил Георгиев. С тези думи музикологът Албена Безовска започна представянето на книгата и нейния автор на срещата, организирана в читалище „Съгласие” като част от съпътстващата програма на Лауреатски дни „Катя Попова”. За Момчил Георгиев тя разказа, че е завършил културология в Софийския университет, работил е като журналист във вестник „Култура” и повече от 15 години работи в БНР. Безовска изтъкна, че книгата е подредена много прецизно  и радиото е разгледано като институция, която е своеобразна „фабрика за музика“, както я нарича авторът. Момчил Георгиев представя множество документи, свързани с историята на Националното радио. То е разгледано като културна институция, като архив, като място, в което се съхраняват уникални записи. Над 2 млн. минути записи се съхраняват в архивите на радиото, каза Момчил Георгиев, като припомни, че  най-старият е от 1897 г.

За книгата той каза, че акцентът е върху голямата роля, която БНР има за  развитието на нашата национална музикална култура. „От самото си създаване то е меценат, вдъхновител, продуцент в най-съвременния смисъл на думата, разпространител с голям международен обмен, с много голямо участие в импресарския бизнес и обмен, с концертен живот на своите състави, чиято основна задача е да записват и да обогатяват фонда му”, подчерта авторът. По неговите думи съставите към Националното радио – Сифоничният оркестър, Смесеният хор, биг бендът, народният и детският хор, са най-добрите в своите жанрове.

И тъй като поводът да представи в Плевен книгата си „Тишина! Запис” е откриването на Лауреатски дни  „Катя Попова”, Момчил Георгиев сподели, че цени много този фестивал, защото „дава път на младите хора, винаги е бил на много високо ниво и е носил тази енергия на младостта и на таланта”. „Радвам се, че се случва отново в много добър формат”, допълни още той.

Момчил Георгиев отговори и на въпроса за бъдещето на регионалната радиостанция на БНР в Плевен. Той заяви категорично, че в Плевен ще има такава радиостанция. От страна на Общинския съвет в Плевен е осигурено безвъзмездно помещение, от страна на радиото е подадено заявление в Министерство на финансите  за  отпускане на средства през следващата година. „Ще са ни необходими не малко средства за оборудване на студио, работни места и т. н. Така че по-рано от догодина няма да бъде възможно разкриването на регионална радиостанция в Плевен”, обясни Момчил Георгиев.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...