Акценти
Начало / Общество / Кметът проф. Стойков се запозна с добрите чужди практики по управление на отпадъци

Кметът проф. Стойков се запозна с добрите чужди практики по управление на отпадъци

За посещението си в САЩ, а след това и в Страсбург и обменените идеи и контакти разказа пред журналисти плевенският градоначалник проф. д-р Димитър Стойков.

От 17 до 30 септември той беше на обучение в Съединените щати по управление на отпадъците и програмите за възстановяемите източници на енергия. Като един от водещите щати в това направление се очертава Орегон, чийто представители предоставили дори своя двегодишен план за управление на отпадъците и 10-годишна програма за енергийно възстановяемите източници. “Рециклирането на боклуците и възможността за използването им като източник на енергия и суровина – за производсво на хартия и петрол например, е безценно. Но такова в България почти липсва”, сподели проф. Стойков.

Той смята, че има от какво да се поучим от американския опит и трябва още този мандат да се помисли за изготвянето на кратка програма на Община Плевен за реално ефективно разделно събиране на отпадъците и в най-кратки срокове да се подготви и двегодишен план, който да бъде внесен в Общински съвет.

Другото, за което е наложително да се помисли, е и ефективното депониране на отпадъци. “Съществуващото в момента депо в Плевен няма възможност да бъде преустроено, за да събираме газ метан, не може и депонираните вече отпадъци да бъдат използвани за каквото и да било друго. Важното е, че проектът за депото, който сега подготвяме, трябва да бъде съобразен с всички изисквания. Той трябва да позволява разделянето на отпадъци с ефективна сепарираща инсталация, компостирането трябва да оползотворява биологичните отпадъци, трябва да видим и каква е възможността да включим и събирането на газ метан от депото”, уточни подробно плевенският градоначалник.

Проф. Стойков каза още, че до момента е имало три предложения за построяване на завод за отпадъци. Всеки от инвеститорите обещавал, че ще изгради завода, който се изплаща за 7 до 10 години, после ще раздели печалбата от продуцираната енергия, но плевенчани ще плащат за всеки тон отпадъци, който се вкара в завода. “А цената е 25-35 евро на тон. В момента общината плаща около 2 лв. без другите такси и вкарването на боклука в завод рязко би увеличило разходите за отпадъците”, сподели кметът.

Той каза, че е отправил предложение към евентуален инвеститор Община Плевен да предостави на завода за 15 години напред целия боклук на Плевен и съседните общини. В привличането на инвеститор е включен отказ от процент от печалбата от реализираната енергия и предоставяне на безплатен терен при условие, че общината няма да участва в инвестицията, която е около 50 млн евро. “Проблемът е, че процентът на горимите отпадъци, които носят енергията и горят добре, е много нисък в общия състав на нашите отпадъци. И построяването на такъв завод, дори с минимален капацитет, изисква закупуване на допълнително отпадъци за горене”, обясни проф. Стойков.

По-късно той е посетил и световното изложение по пречистване на води, където е обменил полезни контакти. Чуждият опит ще бъде използван при построяването на пречиствателната станция в Долна Митрополия, включена в големия проект за водния цикъл на Плевен.

В периода от 15 до 18 октомври кметът е бил избран за делегат в камарата на местните власти в Страсбург. Делегацията е командирована по повод провеждането на 23-я конгрес на местните и регионални власти в Страсбург. Там се е разглеждал доклад относно факта, че младежите са все по-незеинтересовани, по-малко участват в обществения живот, отдръпнали са се от изборите. Между причините за това са растящата безработица и трудната реализация като млади специалисти.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...