Акценти
Начало / Общество / Кметове поискаха по-добра координация между институциите в процеса на изграждане на новите услуги за деца в риск

Кметове поискаха по-добра координация между институциите в процеса на изграждане на новите услуги за деца в риск

В Плевен днес се проведе работна среща на тема „Координация на процеса деинституционализация”, в която участие взеха заместник-министърът на Министерството на труда и социалната политика – Валентина Симеонова, Даринка Янгелова, зам.-председател на Държавната агенция  за закрила на детето, областният управител Иван Новкиришки и зам.-областният управител Тошко Гетов.  Целта на тези регионални срещи е да се представи направеното до момента по проектите, заложени в Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България” и да бъдат коментирани трудностите при реализирането им, каза при откриването на срещата зам.-министър Валентина Симеонова и допълни, че процесът на деинституционализация изисква координиране и взаимно усилие на всички власти, за да бъде постигната основната цел – категорично затваряне на специализираните  институции и изграждането на алтернативната мрежа от услуги по превенция и подкрепа на семействата  и децата в риск.

Първият коментиран проблем беше свързан с проекта „Детство за всички”, по който се предвижда в областта да бъдат изградени 10 центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания.Целта му е до 2014 г. всички специализирани институции с деца с увреждания да бъдат закрити и на тяхно място  да бъде изградена мрежата от услуги за алтернативна грижа за деца с увреждания. Стефан Захариев, началник на отдел „Здравеопазване и социални дейности” в Община Плевен и ръководител на проекта за нашата община повдигна въпроса за необходимостта от разкриване на нов център за социална интеграция и рехабилитация с поне 30 места. Той обясни, че съществуващите в момента на територията на общината дневни центрове не са достатъчни да поемат грижата за децата, които ще бъдат настанени в шестте центъра от семеен тип предвидени по проекта за община Плевен.  Според проекта в тях ще нощуват близо 80 деца с увреждания, но остава открит въпросът къде ще бъдат настанени тези деца през деня,  обясни Захариев. Зам.-минъстър Валентина Симеонова обясни, че от бюджета в момента се отпуска не малка сума – над 160 млн.лв., за делегирани от държавата социални услуги.  Затова тя препоръча да се направи преоценка на продуктивността на услугите. Не можем да си позволим лукса да поддържаме кухи услуги, каза Симеонова имайки предвид, че съществуващите към момента дневни центрове не се натоварват ефективно.

Кметът на Левски Любка Александрова и на Долни Дъбник – Борислав Станимиров поставиха въпроса за по-добра координация между институциите, за да не се бавят предвидените по проекта срокове. Те получиха уверението на зам.-социалният министър, че ще се направи необходимото да нямат спънки в тази посока.

На срещата беше отчетено, че с добри темпове се работи по проекта „И аз имам семейство”. Само за един месец има подадени 200 молби за приемни семейства, отчете Валентина Симеонова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...