Акценти
Начало / Култура / Красотата и величието на Улпия Ескус в 3D формат

Красотата и величието на Улпия Ескус в 3D формат

Величието на най-големия римски град по долното течение на река Дунав в провинция Мизия – Улпия Ескус, ще бъде възкресено благодарение на уникална техника, чрез която ще бъде възстановена в триизмерен образ част от античния град, открит край плевенското село Гиген. Идеята за създаването на 3D филма е на художника Красимир Тодоров, който ще я реализира заедно с колегата си от „Еволюшън” ООД – Златан Златанов. Готовият филм ще бъде предоставен безвъзмездно на Регионалния исторически музей в Плевен, а премиерата му ще е в началото на септември, когато градът ни ще посрещне над 400 участници в Лимес конгреса по антична история.

Днес в Облатната администрация Красимир Тодоров и Стефка Григорова, директор на Регионалния музей подписаха договор за дарение.

Красимир Тодоров обясни, че в момента се прави точен тримерен модел на античния град, върху който ще се налагат отделните елементи, за да се възпроизведе най-точен реален образ на сградите и улиците в Улпия Ескус, така както са изглеждали през ІІ – ІІІ век, от когато е датиран античният град. Първоначално ще бъде възстановена само търговската улица с красивите колони по протежението й, които са паднали, но са добре запазени, и басейнът. „След това, ако срещнем съдействие и подкрепа от местното ръководство, ще продължим с 3D възстановката, за да пресъздадем цялата красота на Улпия Ескус”, обясни Тодоров. В следващите му проекти влиза и възстановка на базиликата в римския град, която е истинско архитектурно богатство. Базиликата е с височина 16 метра и размери 97метра на 23 метра и е можела да побере над 2 000 човека. „Възстановявайки я чрез възможностите на модерните технологии, съвременните хора ще могат да добият реална представа за мащаба й и красотата й като архитектурен обект”, каза Тодоров и допълни, че това е начин да покажем пред света истински стойностните неща, на които е богата нашата страна, и да превърнем науката и музея в маркетинг, туризъм и образование.

Стойността на изработката на първата част от триизмерния филм  е 56 000 лв. „Това е нашата сериозна крачка към партниране и се надяваме обществеността, държавата да подкрепят идеята ни”, подчерта Тодоров.

Създаването на този филм би могъл да послужи като катализатор за финансиране на реално възстановяване на античтия римски град. Планове за това има създадени още в края на 70-те години на миналия век. А според изчисления, правени миналата година, възстановка само на търговската улица би струвала около 1 млн. лева. Според специалистите обаче, сумата би се върнала десетократно, още повече ако бъде разработена цялостна стратегия  за  тези исторически архитектурни обекти.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...