Акценти
Начало / Култура / Какви ще са панорамите в бъдеще дискутират на международен форум в Плевен

Какви ще са панорамите в бъдеще дискутират на международен форум в Плевен

Панорамите играят важна роля за промени в живота на дадено място и затова смятаме, че трябва да се поддържа връзка между всички панорами в света, за да определим какви ще са панорамите в бъдеще. Това каза президентът на Международния съвет на панорамите Ернс Щорм късно вчера в Плевен при официалното посрещане на участниците в 21-та Международна конференция на панорамите. В приветствието си гостът подчерта, че Плевен и България са на кръстопът на културите и винаги са играли важна роля през вековете.

Гостите на международния форум бяха посрещнати в Актовата зала на Общината от кмета проф. д-р Димитър Стойков, който определи форума като важно събитие за града ни.

„Убеден съм, че така както през 2002 г. форумът направи важна стъпка в консолидирането на панорамистите, така и сега съм дълбоко убеден че настоящата конференция ще е успешна, ще има свой принос, ще даде важни импулси в бъдещето на международния съвет на панорамите”, каза в приветствието си към участниците в конференцията директорът на Военноисторическите музеи доц. Милко Аспарухов.

Работата на 21-та Международна конференция на панорамите ще продължи до 13 септември. В програмата са включени седем пленарни заседания, в които ще вземат участие делегати от 15 държави.

Съорганизатори на събитието са Международният съвет на панорамите, Община Плевен и Военноисторически музеи Плевен, панорама „Плевенска епопея 1877 г.

Конференцията се провежда под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България Цецка Цачева, която днес ще присъства на официалното откриване на международната конференция.

Международните панорамни конференции се провеждат всяка година от 1992 г. насам, като Плевен за втори път е домакин на международната среща. Първото домакинство на нашия град беше през 2002 г. Международните панорамни конференции са активни срещи, свързващи миналото, настоящето и бъдещето на явлението панорама по цял свят.

Организацията е основана през 1992 г. като „Европейска панорамна конференция” в Сегед, Унгария. От 2003 се нарича Международен съвет на панорамите и е била  неформална група, включваща и доброволчески секретариат. Международният съвет на панорамите издава по няколко бюлетина на година и се заема с кампании за запазването на панорамите, изложени на опасност.

След двадесет успешни години на изцяло доброволческа работа по установяването на глобална мрежа от панорамни ентусиасти и професионалисти, Общото събрание на международния съвет на панорамите през 2010 в Истанбул и през 2011 в Гетисбърг, САЩ, решава да осигури бъдещето си като превърне Международния съвет на панорамите в членска асоциация и в постоянна и независима неправителствена организация с нестопанска цел. Основната задача на Международния съвет на панорамите е да се насърчи професионалната грижа и да се стимулират в световен мащаб изследванията и комуникацията между панорамите – и исторически и съвременни. Основна задача е запазването и съхраняването на малкото оцелели стари панорами. Международния съвет на панорамите се стреми да включи най-ценните исторически панорами в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

На снимката: Ернс Щорм – президент на Международния съвет на панорамите, проф. Димитър Стойков – кмет на Плевен, доц. Милко Аспарухов – директор на ВИМ – Плевен /от ляво – надясно/ на официалното посрещане на участниците в международния форум в Актовата зала на Общината

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...