Акценти
Начало / Общество / И Плевен става част от благотворителната инициатива „висящо кафе”

И Плевен става част от благотворителната инициатива „висящо кафе”

Засега само една фирма с магазин за хляб и брашно на ул. „Асен Халачев” 12 в Плевен, се е присъединила към благотворителната кауза „Висящо кафе в България”. Управителката й Даниела Петкова вярва, че на призива за благотворителност ще откликнат много повече управители на фирми и заведения в Плевен. Всъщност на нас не ни коства нищо, освен няколко минути за регистрация във Фейсбук, каза тя.

Магазинът на „Евамел” ще се включи в инициативата с предоставяне на брашно. На витрината на магазина ще бъде залепен стикер, обозночаващ, че е включен в кампанията. Даниела Петкова възнамерява да разлепи и разяснение какво всъщност представлява благотворителната кампания. Защото хората, които се нуждаят от нашата помощ, в повечето случай нямат достъп до интернет и Фейсбук, за да научат за предоставената им възможност, обясни Петкова.

Инициаторът на благотворителния жест „висящо кафе“ в България, която впоследствие се разви до „висящ хляб, а в Плевен и до „висящо брашно”, е Ален Попович. Той създава инициативата във Фейсбук в петък, 22 март, ден след като идеята хрумнала на него и група приятели по повод разказа на българския писател Калин Терзийски и годишнината от смъртта на италианския поет и сценарист Тонино Гуера. Накратко историята е такава – клиентите на определени заведения имат възможността да почерпят напълно непознат човек с чаша ароматно кафе. Идеята е по история на Тонино Гуера. Заедно със своите приятели – режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика, поетът влиза в малко кафене и чува как двама си поръчват пет кафета: „Двете са за нас, трите са „висящи“, казват те. Сядат, изпиват живителните течности, тръгват си и не след дълго в заведението влиза бедно облечен човек и тихичко пита бармана дали има „висящо кафе“. Той му кимва и след минути кафето е сервирано.

До момента над 16 хиляди  са подкрепили каузата в социалната мрежа, вече над 150 заведения и магазини също прегърнаха идеята. Според идеята касовата бележка за платения „висящ“ продукт ще се издава при плащането, но ще се дава на човека, който го получава.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...