Акценти
Начало / Здравеопазване / Доц. Маргарита Гешева, национален консултант по клинична токсикология: Във времето на тероризъм клиничната токсикология придоби съвсем нова тежест

Доц. Маргарита Гешева, национален консултант по клинична токсикология: Във времето на тероризъм клиничната токсикология придоби съвсем нова тежест

В размирните времена на изключителен тероризъм клиничната  токсикология придобива съвсем нова тежест. В България бяхме забравили какво означава тероризъм, химическо бойно отровно вещество, какво означава съвсем нов тип унищожаване чрез токсични агенти. Терористите знаят толкова много варианти, които дори и нас могат да ни озадачат. Така че клиничната токсикология е основна медицинска специалност в напрегнатото  военно, терористично време. Това каза доц. Маргарита Гешева, национален консултант по токсикология и началник на Клиниката по токсикология в „Пирогов” при откриването в Плевен на Национална конференция по клинична токсикология.

 Двудневният форум ще дискутира темата „Съвременни акценти върху токсикологичната патология”. Лектори ще бъдат специалисти от  „Пирогов“ и Военно медицинска академия в София.

Форумът беше открит от доц. Евгения Бързашка, началник на Клиниката по токсикология в Плевен. Тя отбеляза, че Плевен е домакин на научния форум по повод 20 години  от създаването на клинична токсикология в град Плевен. Събитието съвпада със 150 години от основаването на Университетската болница и 41 години от основаването на Медицинския университет в нашия град, допълни още доц. Бързашка.

Тя припомни накратко историята на създаването  на Отделението по токсикология през 1995 г. Първият  токсиколог със специалност в Плевенски регион е д-р Дочо Иванов. През 2011 г. Отделението прераства в Клиника, като  заслуги за това има тогавашният ректор на Медицинския университет – проф. Григор Горчев, който сега е почетен ректор на университета, подчерта доц. Бързашка.

Доц. Анета Хубенова, председател на Асоциацията по клинична токсикология  отбеляза, много успешната работа с плевенската клиника през тези 20 години. „Това звено продължава да работи така, каквито са високите изисквания към клиничните токсиколози”, подчерта доц Хубенова. Тя изтъкна, че клиничният токсиколог трябва да имат много широки и задълбочени познания в различни области на медицината, за да се справи с едно остро отравяне.  „Бъдете горди, че работите в клинично токсикологично звено”, се обърна тя към участниците в конференцията. Доц. Хубенова отбеляза, че Асоциацията по клинична токсикология в България е ценена от  Европейската  асоциация по клинична токсикология и имат много добри контакти и непрекъснати връзки с колеги от Македония, Румъния, Чехия, Полша, Франция, Англия, Русия.

Гости на откриването на  националния научен  форум бяха директорът на УМБАЛ – Плевен – доц.  Д-р Цветан Луканов, и кметът на Плевен Георг Спартански.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...