Акценти
Начало / Общество / Да направим дом за приятели

Да направим дом за приятели

Да помогнем на птиците като поставим къщички за тях, призовават от Българското дружество за защита на птиците. От незапомнени времена хората правят това, водени от желанието да направят нещо добро за природата и заради удовлетворението да видят къщичката обитавана. Веднъж заселен, домът за приятели носи радост за малки и големи, а пернатите му обитатели стават част от семейството.

Дори и да предлагаме храна на птиците, през размножителния период те ще си отидат, ако не намерят подходящи условия за гнездене. За да ги задържим близо до нас целогодишно, поставяме къщички, които отговарят на естествените им предпочитания. Различните видове гнездилки могат да приютят над 60 вида птици, разказказват специалистите – от синигери и полски врабчета до черношипи ветрушки и горски улулици.

За повечето видове птици съществуват модели къщички. Не винаги обаче пернатите са склонни да се заселят в тях. Най-честите им обитатели са синигерите, горската зидарка, дърволазката, орехчето, червеноопашката, скорецът, полското врабче, въртошийката, някои видове мухоловки, някои видове сови, дребните соколи и по-едрите грабливи птици. Понякога хората поставят и изкуствени платформи за щъркели, които също се заемат от птиците с готовност.

Да сглобим къщичка за птици не е толкова сложно, има и готови схеми – стига да имате достатъчно желание да го направите и няколко свободни часа. Домовете за птици могат да бъдат затворени, с кръгъл отвор за вход или отворени отпред. Къщичките с отвор са предназначени за птици, които гнездят в хралупи, а големината на отвора определя видовете птици, които биха загнездили в къщичката.

Поставянето на къщичките също си има тънкости, то зависи от вида, за който са предназначени. Разпространена е практиката къщичките да се поставят на височина между 2 и 4 м от земята на ствола на дърво или на стена. По-ниското поставяне излага къщичката на риск от набези на хищници.

Много е важно при поставянето на дома за пернати да обърнем внимание колко светлина ще влиза в нея. Птиците не обичат слънцето да грее директно в „хралупата” им, затова е препоръчително къщичките да се поставят с отвора на север или североизток. Също така е важно мястото, което изберем за къщичката, да позволява на птиците да долитат и отлитат безпрепятствено. Затова при поставянето на къщичката трябва да се уверим, че на пътя на птиците няма пречки, които да затрудняват полета им. В случай, че гнездилката бъде заета, сведете безпокойството до минимум до излитането на малките.
Къщичката трябва да се постави под наклон, така че входът да е обърнат леко към земята. Това може да се постигне лесно, ако изберем леко наклонен клон или ствол на дърво. Причината за тази позиция е да се избегне влизането на дъжд и вятър. Освен всичко останало, къщичката трябва и да се почиства – може да направите това в средата на есента като отстраните натрупаните клечки, пух, листа от дъното й, за да се освободи място за следващия сезон.

И ако вече сте решили да намерите нови приятели с пера като им осигурите дом – побързайте, пролетта идва. А дори къщичката да остане незаета първия сезон, не губете надежда – има шанс някоя двойка да я ползва в следващите години.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...