Акценти
Начало / Общество / Почетоха загиналите при превземането на Одринската крепост

Почетоха загиналите при превземането на Одринската крепост

С тържествен ритуал пред паметника на Четвърти пехотен полк в Плевен беше отбелязана 100-годишнината от Одринската битка и беше почетена паметта на загиналите в нея български войници.

Представителна рота на Плевенския гарнизон отдаде военни почести и поднесе венци пред паметника от името на Обединеното запасно войнство на Плевен, кмета на общината проф. Димитър Стойков, областния  управител Иван Новкиришки.

При превземането на Одринската крепост са загинали 1 403 българи, припомни полковникът от резерва Красимир Атанасов, председател на Обединеното запасно войнство на Плевен и региона. В битката участват 7 200  воини от плевенския край, като 734 от тях намират смъртта си в сраженията, а 150 са тежко ранени и умират по-късно от раните си.

Честването на годишнината от Одринската битка завърши със събрание-концерт с участието на Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” и Общинския духов оркестър. То бе организирано от Обединението на запасното войнство от Плевен и премина под патронажа на кмета проф. Стойков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...