Начало / Здравеопазване / В  УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен с безплатни прегледи за женското хормонално-репродуктивно здраве

В  УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен с безплатни прегледи за женското хормонално-репродуктивно здраве

От 20 до 23 март в Клиниката  по ендокринология към   УМБАЛ „Д-р Г. Странски”  ще се проведат безплатни консултации, свързани с подобряване на женското хормонално-репродуктивно здраве.  При необходимост  ще се прави насочване към диагностика и последващо лечение.

Репродуктивните нарушения сред жените от хормонален характер се свързат най-често със заболявания на щитовидната жлеза,  захарен диабет тип1 (ЗДт1), поликистозен овариален синдром (ПКОС), затлъстяване, хипофизен аденом и  други хипоталамо-хипофизни овариални нарушения, причиняващи промени в невроендокринната регулация на менструалния цикъл, хронична ановулация, стерилитет или нарушения в имплантацията и износването  на бременността. Правилното и своевременно диагностициране и прилагане на терапевтичен подход, базиран на комплексно лечение на основното заболяване е от решаващо значение за подобряване на репродуктивния изход.

Тридневната кампания „Подобряване на женското репродуктивно здраве” е под ръководството  на ръководителя на клиниката –  доц. д-р Катя Тодорова, дм, и с участието на доц. д-р Анелия Томова, дм, които имат дългогодишен опит в областта на проблемната бременност при захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хипофизно-хипоталамични заболявания, ПКОС и др. Кампанията ще се проведе под формата на безплатни консултативни прегледи на територията на Клиника по ендокринология в кабинет 103 , ет. ІІ, в дните 20-23 март от 10.00-13 00 ч. Прегледите са с предварително записване на тел. 064 886 642.

Кампанията за подобряване на женското репродуктивно здраве е част от Дните на отворени врати, които се провеждат през месец март в Клиниката по ендокринология. На сайта ”Истината за теглото” желаещите могат да получат актуална информация, свързана със затлъстяването и произтичащите от това здравословни проблеми. Затлъстяването е хронично заболяване, което придобива пандемичен характер по своето разпространение, казва доц. Тодорова. Както в света, така и в България, честота на затлъстяването прогресивно нараства и поразява най-често лица в работоспособна възраст. То е причина за висока сърдечно-съдова заболеваемост и други метаболитно обменни заболявания, за повишена болестност от захарен диабет, подагра, болести на опорно-двигателния апарат, причиняващи ранна инвалидизация, намалена работоспособност и влошено качество на живот.  Среща се все по-често сред деца, подрастващи,  юноши и девойки в тинейджърска възраст, сред млади  лица от двата пола в репродуктивна възраст.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...