Акценти
Начало / Общество / Българските берачи на боровинки в Швеция може да останат неприятно изненадани

Българските берачи на боровинки в Швеция може да останат неприятно изненадани

Българите, заминаващи да берат боровинки в Швеция, може да останат неприятно изненадани, предупреждават от Бюрото по труда в Плевен. Рисковите фактори в подобна ситуация са много – работниците често нямат предварително подсигурени условия на живот в регионите, в които се добиват плодовете. Много от хората пребивават в мизерия, спят на открито и не разполагат с минималното от първа необходимост. Животът им зависи от атмосферните условия и резултатите от реколтата на плодове, която всяка година може да бъде различна.

Тази несигурност по отношение на добива и доходите, както и новите изисквания към прекупвачите на горски плодове в Швеция, които трябва да изкупуват плодовете единствено от лицензирани фирми, могат да поставят много български граждани в безизходица, извън дома си, без средства да се приберат, припомнят още от Бюрото. Българите, заминаващи за Швеция, трябва да знаят, че брането на боровинки се позволява в зависимост от публичното право на достъп, дори в големи мащаби и за търговски цели. Забранено е брането на боровинки, плодове, зеленчуци и др. от дворове и ниви. Работниците може да пренощуват в палатка на съответната земя за няколко вечери, като се съобразяват да не кърша клони, храсти, дървета и да не замърсявате с отпадъци.

Във връзка с консулските правила, посолството може да осигури финансова подкрепа за пътните разходи до страната на произход само в случай, че приятели и/или роднини на лицето, пребиваващо в Швеция, депозират нужната сума. Трябва да имате здравна осигуровка с пълно покритие на медицински разходи, която да е валидна за цялостния му престой в Швеция. В случай че попаднете в беда, общината, в която се намирате, е първата отговорна институция, която трябва да ви помогне. Освен това хора, които нямат намерение да търсят работа, нямат право на получаване на финансова подкрепа в дългосрочен план. За да се сдобие с право на престой в Швеция за повече от 3 месеца, човекът трябва да е нает на работа, да е студент или самонаето лице.

В случай на проблеми потърпевшите могат да звънят на единния европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, без роуминг, набира се без код), както и на Националната комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), припомнят още от Бюрото по труда в Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...