Акценти
Начало / Общество / Засилен контрол на пътя стартира от днес

Засилен контрол на пътя стартира от днес

От днес „Пътна полиция” стартира засилен контрол за използването на колани от водачите и пътниците в автомобилите, информират от пресцентъра на МВР. Проверяващите ще следят и за използването на обезопасителни системи и столчета за децата, както и на каски от мотористите. Акцията се осъществява на територията на страните от Европейски съюз и ще продължи до 15 септември. Водачите ще бъдат проверявани и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Контролната операция е поредната, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС. Като член на TISPOL “Пътна полиция” в нашата страна също ще се осъществи засилен контрол на пътя през периода.Поредната акция цели постигането на превантивен ефект и намаляването на риска от сериозни наранявания или смърт при пътни инциденти. От проведената подобна операция през март 2013 г се забелязва увеличение с  1 164 на установените нарушения, свързани с ползването на обезопасителни колани от водачите на автомобили и пътниците на предните седалки.

От проверените 37 099 моторни превозни средства са установени 5 046 нарушения или 13.6%. По този показател страната ни се доближава до водещите страни в Европа. Все още обаче не е постигнат необходимият резултат при ползването на обезопасителни колани от пътниците на задните седалки и детски обезопасителни системи. Във водещите страни от Европейския съюз коланите на задните седалки се ползват от над 90 % от пътниците.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...