Акценти
Начало / Общество / България има еднопластов имидж сред чуждестранните туристи, който нова марка на страната трябва да промени

България има еднопластов имидж сред чуждестранните туристи, който нова марка на страната трябва да промени

България е малко позната туристическа дестинация, свързана основно с добри възможности за морски туризъм и достъпна цена. Този извод от маркетингово проучване за възприятията и познатостта на България като туристическа дестинация беше съобщен в Плевен по време на среща, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) с представители на туристическия бизнес, туристически сдружения и медии. Маркетинговото проучване е резултат от първата фаза на проекта „Разработване на бранд „България,  продуктови и регионални брандове и въвеждане на интегриран бранд мениджмънт“.

Изследванията в България и в 10 чуждестранни пазара сред туристи и туроператори и тураегнти, показват недвусмислено, че на този етап България има доста еднопластов имидж в съзнанието на чуждестранния турист, личи от проучването. Възможностите за планински и ски туризъм, балнео и СПА, културен туризъм остават на следващо място в класацията на  чуждестранните туристи. В проучването се посочва, че асоциацията, с която чужденците свързват нашата страна, е ниска цена, море и слънце. Възможностите за разглеждане на културно-исторически забележителности са слабо познати сред тази група.

Докато за бългаския турист красивата природа и умереният климат, подходящ за туризъм, са най-открояващите се  характеристики. За разлика от чужденците, българите категорично свързват страната ни с богато историческо наследство.

Ето защо една от основните цели на проекта за разработване на стратегия за бранд/марка/ „България” е да се промени този имидж на страната и да започне да се възприема тя като атрактивна туристическа дестинация, предлагаща разнообразен и висококачествен туризъм, каза при откриването на срещата Александра Ланг,  експерт от МИЕТ.

В рамките на проекта ще бъдат изработени лого, слогън и набор от символи на запазената марка „България”. Освен това ще бъдат създадени условия за повишаване разпознаваемостта на отделните региони в страната като туристически дестинации.  Целта е развитие на туризма в България и възприемането на страната като модерна, целогодишна дестинация, със специфичен облик и характерна природна, архитектурна и  културна идентичност, подчерта Ланг.

Експертите допълниха, че създаването на ефективна марка „България” има за крайна цел да внуши усещане за качество на предлаганата туристическа услуга, което ще замени възпхриемането на страната ни като „евтина дестинация” с  имиджа за „добро съотношение между качество и цена”. Като допълнително ще се развие образа на страната от единствено морска дестинация в страна, предлагаща добри възможности и в другите сфери на туризма, включително и разглеждането на забележителности.

Срещата в Плевен е част от поредицата информационни събития в общо 11 града в страната за представяне на проекта пред представители на туристическия бизнес и заинтересованите страни. Реализирането на дейностите по организиране на срещата е възложено на „Обединение за бранд България”, избрано за изпълнител, чрез открита процедура за възлагане на обществена поръчка. Общата прогнозна стойност на проекта е 2 млн. 822 хил. лв., а продължителността му е 24 месеца. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...