Акценти
Начало / Образование / Шесто място на националната олимпиада по география за плевенчанче

Шесто място на националната олимпиада по география за плевенчанче

Христо Минев
Снимка: СОУ „Иван Вазов“

Седмокласникът Христо Минев от СОУ „Иван Вазов“ бе отличен с шесто място на Националната олимпиада по география и икономика, проведена в град Враца от 1 до 3 май. За хубавата новина споделят от училището на талантливия плевенчанин.

Домакин на Националната олимпиада по география бе СОУ „ Христо Ботев“ във Враца. За участие в националното състезание в града пристигнаха 96 ученици от всичките 28 области в България. Те бяха разделени в три състезателни групи – 7 клас, 8 – 10 клас и 11 – 12 клас. Техните знания бяха оценявани от национална комисия, а председател на журито бе доц. д-р Александър Сарафов,  преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

В състезателната група на седмокласниците се включиха 29 ученика от различни градове в България. За тях олимпиадата протече на три етапа, допълват от училището на Христо. Началният етап включва тест от 40 въпроса от отворен и затворен тип. Вторият етап включва мултимедиен тест, състоящ се от 20 въпроса, в третия етап участват състезателите с най-голям брой точки, събрани от предишните два етапа.

Първо място зае ученичка от Добрич, а останалите призови позиции бяха за младежи от София, Бургас, Варна и Ямбол. С помощта на енциклопедичните си знания по география, плевенчанинът успя да спечели шесто място в националния кръг на надпреварата.

Сред най-ценните подаръци, с които той се завърна, са карта на България, грамота и три списания на популярната организация National Geographic. Неотлъчно до него по време на състезанието бе неговият учител по география – г-жа Людмила Паргова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...