Начало / Общество / Търси се невеста за Айбар

Търси се невеста за Айбар

Той е млад, с горящи очи и опасен чар, леко нервен и гласът му се чува. Така би звучала обява, описваща Айбар. Само че в случая става дума за лъва в зоопарк “Гергана” край Кнежа.

Айбар е тук от март тази година. Той е собственост на зоологическата градина в Стара Загора, но идва в Кнежа от Разград, където е бил за размножителен заем. Свършил работата си отлично и обогатил колекцията на разградския зоопарк с две лъвчета. Наложило се обаче спешно да му бъде намерен нов дом, защото започнал да се държи агресивно с децата си, което е и нормалното поведение на лъвовете в природата. Първоначално било подготвяно връщането му в Стара Загора, но екипът на зоопарка в Кнежа се договорил с колегите си да вземе голямата котка като в замяна дали двойка щрауси.

Любо е първоначалното име на лъва, когато пристигнал. По желание на Максим Дойчинов, който поел ангажимент да осигури необходимите за отглеждането на животното финанси, той е прекръстен и става Айбар. Мощният красив хищник си има всичко, само че е самотен. Затова от екипа на зоопарка се оглеждат за подходяща невеста.

Зоопаркът “Гергана” в Кнежа е създаден преди цели 51 години. Землището е равно на тепсия и най-обезлесеното в региона, но в името на добруването на животните изкуствено е създадена 500 декара гора. През 90-те години на миналия век – с възстановяването на собствеността на земеделските земи, чест прави на фамилиите, които трябваше да си получат тук земята, че се отказаха от тях, за да запазят парка, припомня кметът на Кнежа Симеон Шарабански. Това е дало възможност на общината да стопанисва, да поддържа и надгражда постигнатото в зоопарка, още повече, че това е единствения оазис за града, общината и съседните населени места. А който не вярва, да дойде и да провери – достъпът е неограничен и пари за вход тук не се плащат.

В зоокъта, който получи лиценз за работа преди 4 години, живеят вълци, муфлони, елени, пауни, виетнамски прасета и голямо разнообразие от птици. Поддържа се няколко членен щатен персонал и нещатен по програмите за временна заетост. Между 20 и 30 хил. лв. годишно е сумата, която местната администрация отпуска изцяло от общинския бюджет за издръжка на животните. С парите, които са достатъчни според Симеон Шарабански, се купува основно фураж за обитателите на парка. “Гергана” е на 6 км от Кнежа, а за да може хората по-лесно и удобно да се придвижват, тази година е довършена и довеждащата алея от 4 км нов асфалт. Колко точно са обитателите на зоокъта не е ясно, тъй като постоянно има текучество. Постоянно се дават животни на размножителни заеми, а след това младите приплоди се разменят между зоопарковете в страната.

А местните се надяват Айбар да случи на подходяща невеста, с която дори да отгледат потомство.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...